Poremećaji / Skrivena strana Parkinsonove bolesti: Anksioznost, nesanica, depresija

03. 04. 2018. u 09:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Osobe koje boluju od Parkinsonove bolesti, uz motoričke simptome često se susreću i s nemotoričkim, poput poremećaja spavanja, depresije i demencije.

Motorički simptomi Parkinsonove bolesti su drhtavica ruku i nogu, usporenost pri obavljanju svakodnevnih radnji, zakočenost pojedinih dijelova tijela, nestabilnost.

Premda je riječ o neurodegenerativnoj bolesti, ona uz motoričke uzrokuje kognitivne, psihijatrijske, autonomne i senzorne poremećaje, piše Hina.

Najrašireniji psihijatrijski poremećaj u ovom slučaju je depresija koja se javlja u 40 posto oboljelih, a u otprilike isto toliko bolesnika razvija se demencija. Kod mnogih je pacijenata prisutan i stalan osjećaj tjeskobe.

Udruženje njemačkih neurologa (BDN) podsjeća na dobre rezultate liječenja anksioznosti i depresije kognitivno bihevioralnom terapijom, a u težim se slučajevima propisuju lijekovi, poput antidepresiva. 

Uz redovno vježbanje i fizikalnu terapiju kod većine bolesnika simptomi ovih psihijatrijskih poremećaja se poboljšavaju.

Njemački neurolozi preporučuju i druge fizičke aktivnosti, šetnju, bavljenje jogom, meditacijom, plesom, a pomaže i muzikoterapija. 

Još jedan od netipičnih simptoma Parkinsonove bolesti je poremećaj spavanja.

U rješavanju poremećaja spavanja važno je voditi računa o odgovarajućoj higijeni spavanja, o odlasku na spavanje i buđenju po mogućnosti u isto vrijeme, o kvalitetnom krevetu i jastuku, prikladnoj temperaturi prostorije, izbjegavanju kasnih i obilnih obroka, izbjegavanju uznemirujućih tv sadržaja prije spavanja, meditaciji, slušanju opuštajuće muzike...

Njemački doktori ističu da je vrlo važno što ranije prepoznati sve navedene simptome. Informacije o simptomima treba prikupiti od samog bolesnika, ali i od članova njegove porodice, odnosno njegovatelja. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA