Sjedenje je novi "tihi ubica": Odnese više života nego rak pluća

Radiosarajevo.ba
Sjedenje je novi "tihi ubica": Odnese više života nego rak pluća
Foto: Pixabay / Ilustracija

Jeste li se udobno smjestili? Ipak, nemojte u tom položaju ostati predugo jer bi moglo postati opasno za vaše zdravlje.

Koliko je važno baviti se nekom tjelovježbom postalo je očitije nego ikada prije. Naime, liječnike brinu podaci prema kojima godišnje umire više osoba od sjedilačkog načina života nego od raka pluća.

Pušenje i alkohol navodili su se kao glavne loše navike zbog kojih su se događale prerane smrti, a sada su loše prehrambene navike i sjedilački način života opasno blizu navedenim navikama.

Mnogi od nas sjede devet ili više sati dnevno, osim na poslu, i u automobilu, na kafi, pred televizorom. Najnoviji podaci Sveučilišta Belfast i Ulster, objavljeni u Journal of Epidemiology & Community Health, pokazali su da trećina ljudi tokom vikenda provede više sati na kauču nego sjedeći za radnim stolom na radnom mjestu, piše Večernji.

Osim što se to loše reflektira na leđa, može biti uzrok i raznih bolesti, čak i prerane smrti. Podaci su pokazali da je sjedenje bilo uzrok čak 70.000 smrtnih slučajeva 2016. u Velikoj Britaniji, što je toj zemlji donijelo i financijski godišnji trošak od 700 milijuna funti.

Stručnjaci upozoravaju kako dugotrajno sjedenje doprinosi pretilosti, što samo po sebi sa sobom "vuče" niz bolesti, ali djeluje i na hormone, metabolizam i funkcije mozga. Može čak biti i uzrok upalnih procesa u tijelu. Prijetnja je i kardiovaskularnom zdravlju, potiče razvoj dijabetesa tipa 2, određenih vrsta raka i prerane smrti. Utječe i na pamćenje te može povećati rizik od demencije.

Treba li još razloga da već danas odlučimo stati na noge i počnemo se kretati?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije