Simptomi koji upućuju na poremećaj rada štitne žlijezde

Radiosarajevo.ba
Simptomi koji upućuju na poremećaj rada štitne žlijezde
Arhiv / Ilustracija
Smještena iznad dušnika, iako mala, štitna žlijezda utječe na gotovo svaki sistem u tijelu. To uključuje mozak, srce, crijeva i izgled kože. Štitnjača i hormoni koje proizvodi su izvor energije koja pokreće tijelo.

Kada je aktivnost štitnjače umanjena, metabolizam se usporava, umorni ste i hladno vam je, koncentracija je loša, kosa se stanjuje, možete se udebljati, a vaša koža postaje suha. To možda jeste mala žlijezda, ali kada ne radi kako treba, posljedice mogu biti velike.

Simptomi hipertireoze: gubitak težine, tremor, tahikardija, vrućina, plačljivost, slabost, strah i nesanica.

Simptomi hipotireoze: slabost i zamor, dobitak težine, krhki nokti i kosa, perutanje kože, natekline, poremećaji probave, nestabilan krvni pritisak, poremećaj sna.

Medicinska istraživanja potvrdila su da je jod odgovoran za stvaranje hormona štitnjače T1, T2, T3 i T4. Bez dovoljno joda, štitnjača može proizvesti samo ograničene količine tih hormona. Najbolji način da osigurate pravilan rad štitnjače je jesti uravnoteženu prehranu koja sadrži jod. Višak joda u prehrani može biti štetan kao i nedovoljno joda.

Vaša štitnjača također zahtijeva aminokiselinu tirozin, koja se nalazi u mesu, mliječnim proizvodima, bademima, avokadu, jajima i bananama. Tirozin potiče moždanu aktivnost. Važan je za pravilan rad štitnjače, potiče oslobađanje hormona rasta, sprječava umor i razdražljivost.

Ostale hranjive tvari potrebne za rad štitnjače uključuju:

Selen: žitarice punog zrna, tunjevina, haringa, pšenične klice, sjemenke sezama

Cink: sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta, plodovi mora, iznutrice, jaja, grah, žitarice punog zrna, gljive, soja, pšenične klice

Bakar: repa, melasa, grah, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, morski plodovi, grožđice

Mangan: orasi, sjemenke, žitarice punog zrna, alge, lisnato povrće, mahunarke, žumanjak, ananas

B vitamini: školjke, meso, riba, perad, jaja, sir

Vitamini: mrkva, slatki krumpir, brokula, tamno lisnato povrće, jaja, jogurt, kefir, riblje ulje

Vitamin C: bobice, voće, zeleno povrće, brokula, paradajz, narandže, limun

Vitamin D: losos, masna riba, jaja, sunce, riblje ulje

Vitamin E: orasi, sjemenke, jaja, iznutrice, žitarice, pšenične klice, melasa, slatki krompir, lisnato zeleno povrće

Vrlo je važno u prehranu uključiti omega 3 esencijalne masne kiseline u obliku lana i / ili ribljih ulja. Konzumacija dovoljno proteina uz svaki obrok pomoći će u poboljšanju i normaliziranju metabolizma, a to može pomoći u normaliziranju funkcije štitnjače. Važno je napomenuti da su proteini potrebni za dostavljanje hormona štitnjače kroz krvotok do svih tkiva.

Namirnice koje mogu blokirati rad štitnjače: prekomjerna konzumacija polinezasićenih ulja, nezasićena ulja, fluor, te teški metali.

Pomoću male provjere možete sami otkriti stanje štitne žlijezde, ali ovaj testi ipak ne može biti zamjena za redovnu ljekarsku kontrolu.

Kada ispružite ruke s dlanovima okrenutim prema podu, neka vam neko preko njih stavi list papira. Ako papir podrhtava, moguće je da vaša štitna žlijezda proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče. Potom sjednite i prekrstite noge, pa onu koja je odozgo ispružite i kašikom kucnite Ahilovu tetivu da provjerite refleks. Ukoliko tiroida proizvodi premalo hormona, refleksi su usporeni.

Ova mala žlijezda može imati učinak na cijelo tijelo - stoga ju je važno čuvati. Ali, ako se stalno osjećate umorno, ne možete se koncentrisati i dobivate na težini naizgled bez razloga, počnite se bolje brinuti za vašu štitnjaču. Možda ćete biti iznenađeni rezultatima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije