Sezona je trešanja: Ovo je recept za najsočniju tortu koju ćete probati

0
Radiosarajevo.ba
Sezona je trešanja: Ovo je recept za najsočniju tortu koju ćete probati
FOTO: Pixabay / Recept za tortu od trešanja

Svi znaju da je sezona trešanja, omiljenog voća mnogih. Osim što su ukusne, trešnje imaju i brojne blagodati. Slatke trešnje su bogate antioksidansima kao što su elaginska kiselina, antocijanini i vitamin C, a uz to i ukusne, pa je normalno da će se s njima praviti razne torte i kolači.

Donosimo vam recept za sočnu tortu od trešanja koja će obradovati svačije nepce.

Od sastojaka vam je potrebno 250 grama brašna, 1 i 1/2 kašičica praška za pecivo, 150 grama čokolade za kuhanje, 125 grama maslaca, dvoje jaja, 125 mililitara kiselog vrhnja, 250 grama smeđeg šećera, 125 mililitara vode te 1/2 kašičice soli.

Za nadjev vam je potrebno 300 grama marmelade od trešanja, 300 grama trešanja, 3 kašičice likera od trešanja, 2 decilitra slatkog vrhnja i crveni preljev za torte.

Priprema: Kalup za torte obložite papirom za pečenje. Brašno, prašak za pecivo i sol lagano izmiješajte. Čokoladu i vodu otopite na pari. Ostavite neka se ohladi. Pjenasto umutite maslac i smeđi šećer. Miješajući dodajte jedno po jedno jaje, otopljenu čokoladu, kiselo vrhnje i brašno, piše 24 sata.

Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 50 minuta na 180 stepeni, dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne ostane suha. Pečeni i ohlađeni biskvit vodoravno prerežite dva puta, da dobijete tri sloja. Izmiksajte slatko vrhnje i očistite trešnje.

Jedan sloj torte postavite na tanjir. Premažite ga otopljenom marmeladom od trešanja u koju ste dodali liker, pa slojem slatkog vrhnja. Posložite trešnje, poklopite drugim slojem i ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Cijelu tortu na kraju prema uputama na omotu, zalijte crvenim preljevom za torte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije