Sezona je jagoda: Iskoristite sve zdravstvene blagodati
Proteklih dana u fokusu svih sladokusaca su sočne i slatke jagode koje su odličan izbor za pripremu raznih kolača i drugih poslastica.
Jagode pripadaju bobičastom voću, a njihova ljekovitost poznata je još od davnih vremena. Osim što su dobre za čišćenje organizma jer potiču detoksikaciju, posjeduju i svojstva analgetika, djeluju protuupalno i antibakterijski. Sadrže obilje C i A vitamina, vlakna, željezo i folnu kiselinu. Najbolje ih je jesti svježe.
Mirisne, slatke i osvježavajuće, jagode su obožavano proljetno voće čiji okus želimo zadržati u našoj prisutnosti i kada njihovo vrijeme prođe. Lagane su za pripremanje pa će svi deserti njima biti brzi i jednostavni, piše 24 sata.
Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimulišu topljenje nataloženih masnoća. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri mršavljenu i skidanju masnih naslaga.
Inflamacija ili upala uobičajena je reakcija tijela na podražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju nivo C-reaktivnog proteina u tijelu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.
Konzumacija jagoda snižava loš holesterol u tijelu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalijuma koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak.
Folna kiselina, vitamin B5, Vitamin B6 i elaginska kiselina spriječava gubitak kose. Pored toga, minerali poput bakra i magnezijuma pomažu u spriječavanju peruti i gljivičnih oboljenja kože glave.
Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od narandži ili limuna, te čak i manje količine omega-3 masnih kiselina.
Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore sa kancerogenim stanicama i ujedno sprječavaju njihovu sposobnost da se umnože.
Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sistema, a jagode u jednoj porciji sadrže dva grama vlakana.
Ukoliko u tijelo ne unosite dovoljno vlakana, može doći do zatvora i upale crijeva, što zahvata gotovo 50 posto osoba starijih od 60 godina. Vlakna su odlična za sprječavanje nastanka dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.