Sezona jagoda prolazi: Donosimo vam brzi recept za nekuhani džem

Radiosarajevo.ba
Sezona jagoda prolazi: Donosimo vam brzi recept za nekuhani džem
Jagode su mnogima omiljeno voćeo, ali ih svježe ne možemo jesti tokom cijele godine. Kako bi njihov okus mogli osjetiti i nakon ljeta, savjetujemo da već danas pripremite džem za koji vam ne treba mnogo vremena i truda, a rezultat je odličan.

Jagode operite zatim im uklonite peteljke. Izmiksajte ih u blenderu pa izmjerite koliko ste pirea dobili.

Na svaku šoljicu pirea od jagoda dodajte po ½ šoljice vode, 2 kašike svježe iscijeđenog limunovog soka, ½ do 1 kašičice ekstrakta stevije zatim ½ do 1 kašičice praha od psilijuma (navedene sastojke ćete naći u prodavnicama zdrave hrane).

Prah od psilijuma dodajte posljednji, dobro pomješajte pa smjesu brzo sipajte u sterilne male tegle.

Dobro zatvorite pa ostavite preko noći u frižideru prije konzumiranja.

S obzirom na to da se džem ne kuha, neophodno ga je čuvati u frižideru. Ako želite da ga duže čuvate, stavite ga u male plastične posude i u zamrzivač pa odmrzavajte dio po dio po potrebi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije