Šest jutarnjih navika koje nisu dobre za početak novog dana

Radiosarajevo.ba
Šest jutarnjih navika koje nisu dobre za početak novog dana
Najvažnije doba dana započnite, svježi i odmorni, od vas zavisi kakav će vam biti novi dan.

Već su dobro poznate jutarnje navike koje će vam pomoći da započnete novi dan, a da li znate kako ga ne bi trebalo započeti?

Otkrivamo vam šest jutarnjih navika koje nisu dobre za početak novog dana.

Odlaganje alarma

Svaki put kad prekinete alarm i vratite se u krevet, prekidate ciklus spavanja i on se tako završava i prije nego što je pravo vrijeme za kraj pa su velike šanse da ćete se osjećati još umornije kada se napokon probudite.

Dugo tuširanje toplom vodom

Takva tuširanja su previše opuštajuća za jutro, pa umjesto da vas pripreme za dan pred vama i ispune energijom, vama će se još više spavati.

Takve kupke ostavite ipak za veče, a ujutru birajte kratka tuširanja sa što hladnijom vodom.

Ispijanje kafe

Ne treba da se u potpunosti odreknete svog omiljenog toplog napitka, ali nemojte da to bude prva stvar koju ćete uraditi ujutro. Idealno vrijeme za ispijanje prve šoljice kafe jeste poslije pola 10 ujutru, tvrde stručnjaci.

Prerani unos kofeina usporava proizvodnju kortizola koji vas prirodno razbuđuje.

Doručak

Doručak je najvažniji obrok u toku dana i tako bi trebalo ostati, ali zašto ga ne biste napravili uveče i tako uštedjeli vremena?

Mail-ovi

Prestanite ih provjeravati odmah ujutru jer to znači samo jedno: stres od samog jutra. Čitat ćete ih tokom dana pa jutro iskoristite za opuštanje koliko je moguće i pripremanje za sve obaveze koje imate taj dan.

Isto važi i za društvene mreže, i to može da sačeka.

Izbor odjeće

Još jedan izvor stresa koji ćete jednostavno ukloniti ako sve kombinacije spremite uveče. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije