Šest bitnih stvari koje mogu spasiti život vašem djetetu

Radiosarajevo.ba
Šest bitnih stvari koje mogu spasiti život vašem djetetu
Opasnost djecu vreba svuda ali je nekako uvijek uzimamo olako.

Vodimo se mišlju da to neće baš nama da se desi, da su vjerovatnoće male te da se takve stvari dešavaju rijetko. Ali mi nismo kockari, pogotovo kada je riječ o našoj djeci.

Samo u 15 minuta možete vašem djetetu dati dovoljno informacija koje mogu da mu spase život. Evo šta treba da naučite dijete: 

Ne piši svoje ime na vidljivom mjestu 

Kada nepoznata osoba zna ime djeteta, ona može prije da zadobije djetetovo povjerenje. Imajte ovo na umu prije nego što sljedeći put ogromnim slovima napišete na ruksaku ime vašeg djeteta. Ne pišite adresu u providnom polju na ruksaku i ne dopuštajte djetetu da se potpisuje po svojoj torbi. 

Pođi s nekim jedino ako ima šifru 

Zvuči kao iz filma ali ova igra, koja ujedno predstavlja i dodatnu sigurnost za vaše dijete, može da pomogne. Smislite šifru koja će da bude sigurnosni znak da vaše dijete može ili ne može da krene s nekim kući. Na primjer, ako pošaljete nekoga u školu po dijete naučite dijete da smije krenuti s njim jedino ako prvo čuje ispravnu šifru.

Trči u suprotnom smijeru od automobila koji te prati 

Ukoliko dijete primijeti da ga prati neki auto ili neko počne da ga doziva da uđe u vozilo, obavezno ga naučite da bježi u suprotnom smijeru od onog u kome se kreće ili stoji vozilo. Time će dobiti na vremenu jer auto mora da se okrene ako želi da nastavi za djetetom. 

U nevolji potražite majku s djecom 

Trenuci očaja podrazumijevaju očajničke mjere. Recite djetetu da je u situacijama kada se izgubi ili osjeća nesigurno najbolje da potraži majku s djecom. Jednostavno nekada policija ili službenik u nekoj najbližoj ustanovi nisu dostupni djetetu. Ako mu date do znanja ko može da mu bude od pomoći tokom kriznih situacija vi smanjujete vrijeme koje dijete može da izgubi u razmišljanju uslijed nespremnosti.

Jasno je da to što osoba ima djecu ne znači uvijek da je najsigurnija na ovom svijetu, ali u bezizlaznim situacijama je dobro da dijete zna koga da traži. 

Slobodno viči: "Ko si?" 

Koliko puta ste samo mogli da vidite kako dijete plače u rukama odrasle osobe i samo ste prošli pored njih? Djeca imaju loše dane i mi smo na to totalno navikli. Zato, naučite dijete da viče u slučaju opasnosti kako bi alarmiralo ljude oko sebe.

Neke od mogućnosti su: „Ko si ti?, „Gde su moji tata i mama?“, „Ostavi me na miru, ne znam ko si.“ 

U opasnim situacijama lijepi maniri ne postoje 

Objasnite djetetu da u situacijama u kojima je u opasnosti, kao na primjer ako neko pokuša da ga odnese, lijepi maniri ne postoje. Recite mu da mu je tada dozvoljeno da radi šta god kako bi privuklo pažnju, pa i da udaraju, vrište, prave scene i slično.

Dajte djetetu neke primjere. Kada ste u prodavnici, recite djetetu da u slučaju opasnosti baci nešto od stvari koje se nalaze u blizini. Time će sigurno privući pažnju i natjerati ljude da priđu bliže i provjere šta se dešava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije