Savršenstvo sezone: Ukusni kolač s jabukama, orasima i čokoladnom glazurom

0
Radiosarajevo.ba
Savršenstvo sezone: Ukusni kolač s jabukama, orasima i čokoladnom glazurom
Foto: Printscreen / Kolač od oraha, griza i jabuka

Bez grižnje savjesti, ovaj kolač možete ponuditi vašem malom sladokuscu za užinu ili doručak, a nećete se nimalo razočarati.
 
Sočan, sa svim plodovima jeseni i zime, savršen zalogaj uz topli kakao ili čaj. Nije previše sladak, a djeca ga obožavaju. 

Za biskvit (mjera je šolja od 2 dl):

  • Šolja pirova integralnog griza
  • Šolja mljevenih oraha
  • 2 jaja
  • Šolja i po mlijeka
  • 4 velike jabuke
  • Šolja kokosova šećera (ja sam stavila malo manje, oko 1,5 dl), ali može slobodno 2 dl
  • Šolja kokosovog ulja
  • 3 kašike gorkog kakao praha
  • 1 prašak za pecivo

Za preljev:

  • 200 g čokolade za kuhanje 
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • oko 1 dl mlijeka

Priprema:

Jabuke ogulite i naribajte na veći ribež. Jaja stavite u zdjelu, dodajte šećer i mikserom pjenasto izradite. Dodajte pola količine griza i oraha pa kašikom dobro umiješajte. Dodajte kokosovo ulje, ostatak griza i oraha, jabuke, kakao i prašak za pecivo. Ulijte mlijeko i sve dobro promiješajte. Prebacite u nauljeni kalup veličine 25×35 cm. Pecite na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta u dobro zagrijanoj pećnici.

Kada je kolač pečen, izvadite ga iz pećnice i pustite oko pola sata na sobnoj temperaturi. U lončić stavite čokoladu, mlijeko i kokosovo ulje pa zagrijavajte na laganoj vatri dok ne dobijete glatku glazuru. Ako vam se čini previše gusto, slobodno dodajte još malo mlijeka. Glazuru prelijte preko kolača i poravnajte. Kada se kolač sasvim ohladi, stavite ga u frižider na sat vremena, piše Večernji list.

Aerodrom Sarajevo uveo nova pravila: Šta se mijenja za putnike?

Aerodrom Sarajevo uveo nova pravila: Šta se mijenja za putnike?

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije