Recept za tortu čiji će vas okus vratiti u djetinjstvo
Iako je ovo službeno torta od sira, sir vjerovatno nećete ni osjetiti, pa je bez straha možete ponuditi i onima koji ne vole kolače sa sirom.
Pijane banane i preljev od karamela podsjetit će vas na torte s nekih davnih dječjih rođendana, a krema od sira posve je nenametljiva u ovoj kombinaciji i tek će istaknuti tople okuse ostalih sastojaka.
Digestivni keks možete zamijeniti graham krekerima, a umjesto ruma možete staviti liker od banane ili ipak sasvim izostaviti alkohol. U tom slučaju dodajte jednu čajnu kašiku ekstrakta vanilije i u kremu u banane.
Rea, službeni pas MUP-a KS, briljirala i osvojila prvo mjesto na takmičenju
Sastojci za cheesecake s bananom i karamelom
Za koru:
- 250 g digestivno keksa ili krekera
- 80 putera
Za banane:
- 2 kašike putera
- ¼ šoljice smeđeg šećera
- 3 zrele banane, narezane
- 2 kašike ruma
Brzo i ukusno: Ovo je recept za, kažu, najjednostavniji kolač od palente
Za kremu:
- 230 g krem sira
- 1 šoljica smeđeg šećera
- 2 kašike otopljenog putera
- 5 velikih jaja
- 1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
- 1½ kašika ruma
Priprema
1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Namastite okrugli kalup razmjera 25 centimetara i izvana ga omotajte alufolijom.
2. Izblendajte keks da dobijete mrvice. Dodajte rastopljeni puter i promiješajte zajedno sa keksom pa utisnite u dno pripremljenog kalupa.
3. Pecite 12 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
4. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte puter i smeđi šećer, miješajte dok se ne otope pa dodajte banane, rum i vaniliju. Pirjajte samo minutu ili dvije, uz miješanje. Ravnomjerno rasporedite na biskvit od keksa i ostavite sa strane.
5. Za kremu od sira izmutite električnim mikserom krem sir da postane pahuljast. Dodajte smeđi šećer i miješajte dalje dok smjesa ne postane kremasta i glatka.
6. Dodajte puter i miksajte. Zatim umiješajte jedno po jedno jaje i dobro miksajte. Umiješajte vaniliju i rum i prelijte kremu od sira preko sloja banana.
7. Stavite kalup s tortom u veći i dublji pleh s vodom. Pecite 30 minuta na 250 stepeni. Zatim smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još 30-40 minuta, dok se preljev malo ne napuše, a sredina ne prestane biti tekuća.
8. Izvadite iz rerne i vode i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Stavite u frižider najmanje 6 sati prije posluživanja, a najbolje preko noći.re
Prije posluživanja tortu prelijte omiljenim preljevom od karamela, piše Punkufer.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.