Savršeni krastavci iz vlastite bašte: Kako da ih uzgojite, a da ne budu gorki

0
Radiosarajevo.ba
Savršeni krastavci iz vlastite bašte: Kako da ih uzgojite, a da ne budu gorki
Foto: Pixabay / Krastavci

Za uzgoj kvalitetnih krastavaca koji nisu gorki, ključno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila i koristiti domaću, provjerenu prihranu.

Krastavci vole toplotu i sunce, pa ih sadite na zaklonjenim mjestima, zaštićenim od vjetra. Najbolje uspijevaju na uzdignutim gredicama s kompostom, koje se brže zagrijavaju. Dobri susjedi u vrtu su im grašak, salata i celer, dok treba izbjegavati blizinu paradajza i kupusa.

Sjetva i njega

Idealno vrijeme za sjetvu u plastenicima je kraj aprila. Birajte sorte otporne na plijesan. Sjeme sijte u posude s drenažom i držite na toplom i svijetlom mjestu. Sadnja na otvorenom moguća je tek kada dnevna temperatura pređe 15°C.

Od Slobe i Tuđmana do Dodika i Maxa: Bauk "zelene transverzale" ponovo kruži svijetom

Od Slobe i Tuđmana do Dodika i Maxa: Bauk "zelene transverzale" ponovo kruži svijetom

Zalijevanje i obrezivanje

Zalijevajte krastavce redovno – dok niču, svaki drugi dan, a kasnije svaka tri dana. Bočne izdanke obrežite iza trećeg lista, ali glavni izdanak ostavite netaknut.

Berba

Krastavce berite dok su još mladi, s glatkom kožom i intenzivnom zelenom bojom. Ranim branjem potičete nastavak cvjetanja i povećavate prinos. Žute mrlje znače da su prezreli.

Domaća prihrana

Za jače biljke i bolju otpornost, svakih 10 dana koristite mješavinu 1 l mlijeka, 20 g sapuna i 30 kapi joda razblaženih u vodi. Protiv žutih vrhova djeluje i otopina od starog hljeba i joda.
Ako imate pristup sirutki, dodajte je (2 l) s 150 g šećera u kantu vode – ova mješavina garantuje bogatiju berbu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije