Savršena pita od šljiva: Jednostavna i sočna za svaki slasni trenutak

0
Radiosarajevo.ba
Savršena pita od šljiva: Jednostavna i sočna za svaki slasni trenutak
Foto: Coolinarika / Pita od šljiva

Ako tražite savršen desert za obiteljska okupljanja ili jednostavno želite uživati u nečemu slasnom, ova pita od šljiva je pravi izbor za vas.

S nježnim i prhkama tijestom koje se topi u ustima, te sočnim, zrelim šljivama koje donose savršenu ravnotežu između slatkog i kiselkastog, ovaj recept će osvojiti srca svih ljubitelja slastica.

Priprema je jednostavna, a rezultat je neodoljiv desert koji će vas podsjetiti na toplinu domaćih pečenih delikatesa. Spremite se za uživanje u svakom zalogaju ove savršene pite.

Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'

Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'

Sastojci:

Tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 100 g hladnog maslaca
  • 80 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1/2 praška za pecivo
  • malo ribane limunove korice
  • 1 jaje
  • 60 g kiselog vrhnja 20 posto mm

Nadjev:

  • oko 1 kg očišćenih šljiva (ili 800 g šljiva i 200 g jabuka)
  • 30 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika krušnih mrvica

Još:

  • 1 kašika krušnih mrvica
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, sol i naribanu limunovu koricu. Dodajte hladni maslac narezan na komadiće, pa prstima napravite mrvičasto tijesto. Na kraju dodajte 1 jaje i mijesite samo da se sastojci sjedine, piše coolinarika. Tijesto podijelite na dva dijela težine 380 i 270 g. Veći komad tijesta zamotajte u najlonsku vrećicu i spremite u hladnjak na pola sata. U manji komad tijesta dodajte 1 kašiku oštrog brašna, zamotajte u najlonsku vrećicu i spremite u zamrzivač da se stegne.

2. Dok tijesto odmara, napravite nadjev: Šljive očistite od koštica i narežite na 6 dijelova. Ako koristite jabuke, ogulite ih i naribajte. Dodajte ostale sastojke za nadjev i promiješajte.

3. Kalup s odvojivim dnom 22 x 34 cm namastite, obruč pospite brašnom. Izvadite veći komad tijesta iz frižidera, pospite brašnom i razvaljajte na papiru za pečenje na veličinu kalupa. Zajedno sa papirom prebacite na dno kalupa i zatvorite obručem. Tijesto izbodite vilicom, pa pospite sa 1 kašikom krušnih mrvica. Na tijesto rasporedite nadjev i poravnajte. Preko nadjeva naribajte tijesto iz zamrzivača.

4. Kolač pecite 40 minuta na 180°C. Neka se ohladi u kalupu pa pospite šećerom u prahu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije