Savršena pita od šljiva: Jednostavna i sočna za svaki slasni trenutak
Ako tražite savršen desert za obiteljska okupljanja ili jednostavno želite uživati u nečemu slasnom, ova pita od šljiva je pravi izbor za vas.
S nježnim i prhkama tijestom koje se topi u ustima, te sočnim, zrelim šljivama koje donose savršenu ravnotežu između slatkog i kiselkastog, ovaj recept će osvojiti srca svih ljubitelja slastica.
Priprema je jednostavna, a rezultat je neodoljiv desert koji će vas podsjetiti na toplinu domaćih pečenih delikatesa. Spremite se za uživanje u svakom zalogaju ove savršene pite.
Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'
Sastojci:
Tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 100 g hladnog maslaca
- 80 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 1/2 praška za pecivo
- malo ribane limunove korice
- 1 jaje
- 60 g kiselog vrhnja 20 posto mm
Nadjev:
- oko 1 kg očišćenih šljiva (ili 800 g šljiva i 200 g jabuka)
- 30 g šećera
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika krušnih mrvica
Još:
- 1 kašika krušnih mrvica
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, sol i naribanu limunovu koricu. Dodajte hladni maslac narezan na komadiće, pa prstima napravite mrvičasto tijesto. Na kraju dodajte 1 jaje i mijesite samo da se sastojci sjedine, piše coolinarika. Tijesto podijelite na dva dijela težine 380 i 270 g. Veći komad tijesta zamotajte u najlonsku vrećicu i spremite u hladnjak na pola sata. U manji komad tijesta dodajte 1 kašiku oštrog brašna, zamotajte u najlonsku vrećicu i spremite u zamrzivač da se stegne.
2. Dok tijesto odmara, napravite nadjev: Šljive očistite od koštica i narežite na 6 dijelova. Ako koristite jabuke, ogulite ih i naribajte. Dodajte ostale sastojke za nadjev i promiješajte.
3. Kalup s odvojivim dnom 22 x 34 cm namastite, obruč pospite brašnom. Izvadite veći komad tijesta iz frižidera, pospite brašnom i razvaljajte na papiru za pečenje na veličinu kalupa. Zajedno sa papirom prebacite na dno kalupa i zatvorite obručem. Tijesto izbodite vilicom, pa pospite sa 1 kašikom krušnih mrvica. Na tijesto rasporedite nadjev i poravnajte. Preko nadjeva naribajte tijesto iz zamrzivača.
4. Kolač pecite 40 minuta na 180°C. Neka se ohladi u kalupu pa pospite šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.