Savršena kajgana za početak dana prema receptu Gordona Ramsaya: U ovome je 'ključ' svega
Jaja su svestrana namirnica koja se često koriste u kulinarstvu, a vrlo su zdrava i hranjiva. Bogat su obrok i samostalno, a kajgana je jedan od najomiljenijih jela za doručak.
Ali, svako ima svoj recept za savršeno pečena miješana jaja, a slavni chef Gordon Ramsay otkrio je kako ih on priprema.
"Tajna svakog umućenog jaja je da spriječimo da se ona prekuhaju", rekao je slavni kuhar i pokazao kako kontroliše toplotu tako što u određenim trenucima tavu makne s vatre. To vam pomaže postići savršenu konzistenciju.
Shamso 69 iz Brkova: Bilo je gadno biti Hercegovac u Zagrebu. Muzičari su populisti kao političari
Jaja se razbiju cijela (ne umuti ih prije) u tavu prije dodavanja putera. Najvažnije je da kajganu miješate 60 sekundi na vatri, prije nego je maknete s vatre na 30 sekundi.
Nakon što kuhar smanji vatru, miješa i važno je da to učinite brzo. Da se ne prekuhaju, dodajte malo krem sira, te na kraju začinite.
Sastojci
- 6 hladnih jaja
- 15 g putera
- 1 kaščica krem sira
- vlasac
- so
- biber
Priprema
Razbijte jaja u dublju tavu pa dodajte maslac. Jaja miješajte 60 sekundi na jačoj vatri, a zatim ih maknite na 30 sekundi. Smanjite vatru, ali nastavite miješati. Nakon 10 sekundi vratite ih na vatru.
Dodajte malo krem sira da se ne prekuhaju. Na kraju dodajte vlasac, so i biber.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.