Uređenje vrta: Oprez prilikom orezivanja, bolesne grane najbolje je spaliti

1
Radiosarajevo.ba
Uređenje vrta: Oprez prilikom orezivanja, bolesne grane najbolje je spaliti
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kraj ljeta i početak jeseni idelano su vrijeme da razmislite o uređenju vrta, njegovoj funkcionalnosti, ali i efektu koji želite da ostavi. Prilikom svakog formiranja vrta pokušajte ukomponirati u svoju "ponudu" i grmove jer su odličan ukras, piše Večernji.

Grmovi, naime, vrtu pružaju raskoš svojom ljepotom cvjetova i oblikom. Međutim da bi grmovi cvjetali iz godine u godinu potrebno se adekvatno brinuti za njih. Kvaliteta i intenzitet cvjetanja prvenstveno ovisi o orezivanju samih grmova. Prilikom orezivanja postoji nekoliko tipova rezanja. - sanitarni rez, uzgojni rez i pomlađivanje.

Da bi spriječili širenje bolesti potrebno je napraviti sanitarni rez. Također pored mehaničkih oštećenja postoje i mnoge bolesti koje narušavaju izgled grma. Sve trule, bolesne i sumnjive grane treba maknuti da se potencijale bolesti ne bi širile. Grane režemo do samoga korijenskog vrata. Rez mora biti oštar i precizan te ako je deblji od 3 cm potrebno je ranu premazati voćarskom pastom.

Poljoprivrednici u FBiH suočavaju se s krizom: Farme se gase, prozvodnja pada

Poljoprivrednici u FBiH suočavaju se s krizom: Farme se gase, prozvodnja pada

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Ako su pojedine grane slomljene, a grm nije previše bujan možete napraviti rez ispod mjesta "povrede" kako biste postakli rast bočnih pupova. Kod grana zahvaćenih bolestima potrebno je ukloniti cijelu granu te ju zapaliti. Ne preporučuje se da se bolesne grane stavljanju u kompost ili malč.

Nakon što smo uklonili sve bolesne i oštećene grane potrebno je raditi uzgojni rez. S uzgojnim rezom oblikujete grm u željenu formu. Većina grmova je vrlo slične forme ali ovisno o vrsti možemo imati bujnije ili manje grmove. Za grmove je najbolje da ostavimo slobodnu formu, posebno ako se radi o soliternim biljkama (one koje nisu u grupi).

Ako imamo grmove u grupi trebamo voditi računa da imaju dovoljno prostora da se grane razviju a da ne dođe do „gušenja“ među biljkama. Međutim ako malim djelom grmovi „urastu“ jedan u drugog to može biti vrlo zanimljivo posebno za vrijeme cvjetanja.

Grm forsythia/Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Grm forsythia/Ilustracija

Vrijeme orezivanja ovisi o vrsti, ali veći odgovara "pomlađivanje" upravo sad. Grmovi koji cvjetaju na prošlogodišnjim granama su: Cytisus sp., Deutzia sp. , Forsythia sp., Syringa sp., i sl.

Grmovi koji cvjetaju na ovogodišnjim pupovima: Budleja sp., Caryopteris sp., Spirea sp. (neke vrste) i sl. Međutim postoje grmovi koji pripadaju istom rodu ali su različite vrste te cvjetaju na različitim granama. Prije orezivanja obvezno treba provjeriti na kojim granama cvjetaju.

Grmovi se obično svakih 4-5 godina pomlađuju. Tada se skida iskraćuje većina starih grana i ostavljaju se mlade grane koje će već iduće godine formirati kvalitetan grm. Gotovo svi grmovi imaju velike sposobnost pupanja te vrlo brzo nadomjeste orezane grane. Kod starih grmova trebali bi paziti s intenzitetom reza, što je biljka starija to je izbojna snaga manja, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije