?/ Smetaju li i vama ove bube koje su opet posvuda: Otkrijte grizu li i kako ih se riješiti

20. 09. 2021. u 21:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Uz vinske mušice i mrave, sigurno ćete u jednom trenutku i smrdljive martine naći u svom domu.

Ako vam se čini da je odjednom nekako previše 'smrdljivih martina', romboidnih bubica koje kad se uznemire šire nesnosan vonj, u pravu ste. U toku je najezda koja se događa redovno početkom jeseni s padom temperatura, jer se ove bubice zapravo samo žele sakriti od hladnoće.

Prije nego kuću potpuno zatvorite kako biste spriječili njihov ulazak, pročitajte šta još možete napraviti.

Šta privlači smrdljive martine?

Iako se čini da se javljaju niotkuda, ipak postoji puno faktora kojima ih privlačite. Oni vole voće, pa ako ste ljubitelj držanja zdjele s voćem na stolu, možda ste u opasnosti. Smrdljivi martini vole i biljke koje rastu u vašem vrtu, a osim što će ih privući miris poznati su po tome da će gricnuti bilo koju biljku, pa čak i latice cvijeća. Ako imate vrt, velike su šanse da imate i smrdljive martine.

Grizu li?

Mogu vam se uvući u odjeću ili kosu, ali vas neće ugristi ili piknuti.

Kako ih držati podalje od kuće?

Pogledajte sve moguće puteve koje bi oni mogli koristiti – okvire prozora, vrata, drvo koje imate u kući, pa čak i električne vodove. Zakrpajte sve pukotine kako biste im spriječili ulazak u kuću.

Ne palite vanjsko svjetlo

Kako ih jako privlači svjetlost, koristite žute žarulje ili one koje ne privlače insekte.

Isprobajte kućni pripravak

Jednostavna kombinacija vruće vode, sapuna i bijelog octa će odlična zamka za njih. Pripravkom pošpricajte mjesta na kojima ih često viđate ili kroz koja mogu ući u kuću, piše Ordinacija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: insekti savjeti

NEMA KOMENTARA