Najsmrtonosniji insekt na svijetu: Do sada je ubio 52 milijarde ljudi!

Radiosarajevo.ba
Najsmrtonosniji insekt na svijetu: Do sada je ubio 52 milijarde ljudi!
Foto: Screenshot / Ilustracija

Kada pomislite na najsmrtonosnije životinje na svijetu, vjerovatno vam na pamet padaju lavovi, tigrovi, medvjedi i slične zvijeri.

Ali, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da životinja koja predstavlja najveću prijetnju za ljudsku vrstu nema veze sa opasnim divljim zvijerima - komarci ubiju više ljudi na svijetu nego bilo koja druga životinja!

Iako ih ne smatramo opasnim već samo dosadnim, lista smrtonosnih bolesti kojima vas mogu zaraziti komarci prilično je duga, izvještava Kurir.rs

Neke od najpoznatijih su malarija, zika virus, denga groznica, čikungunja i virus Zapadnog Nila koje se prenose ujedom komarca i godišnje ubiju milione ljudi.

"U proteklih 200 hiljada godina na Zemlji je živjelo oko 108 milijardi ljudi. Skoro polovinu, tačnije oko 52 milijarde, ubili su komarci", tvrdi Timothee Vanguard, autor knjige Komarac: Ljudska historija najsmrtonosnijeg predatora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije