SAD / Mnogi u strahu: U prirodu puštaju 750 miliona genetski modificiranih komaraca

20. 08. 2020. u 22:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 268

Lokalne vlasti Florida Keysa su, poslije desetak godina, odobrile plan o puštanju 750 miliona genetski modificiranih komaraca, unatoč prigovorima mnogih lokalnih stanovnika i koalicije skupina koje zagovaraju zaštitu okoliša, javlja CNN.

Ovaj pilot projekt osmišljen je kako bi se pokušalo ustanoviti može li genetski modificirani komarac biti uspješna alternativa prskanju insekticidima. Vrsta komarca aedes aegypti koja obitava na Floridi prenosi nekoliko smrtonosnih zaraznih bolesti kao ziku, denga groznicu, chikungunyu i žutu groznicu.

Početkom 2021.godine komarci će biti pušteni i u Teksasu, kažu iz Oxiteca, britanske firme sa sjedištem u SAD-u koja je razvila genetski modificirane komarce. Unatoč ogromnim naporima, prskanjima iz zraka, kamiona, ruksaka, do upotrebe ribe koja jede komarce, napori oko suzbijanja ovih napasnika bili su neučinkoviti i skupi.

Vlasti Floride su se obratile za pomoć kompaniji Oxitec koja je razvila muškog komarca, programiranog da umre prije odrasle dobi, osim ako nije uzgojen u vodi koja je sadržavala antibiotik tetraciklin. Bolesti prenose samo ženke. Potomci komaraca bi tako izumirali pa bi se rast populacije ograničio.

Genetski modificirani komarci testirani su na Kajmanskim otocima, u Panami i u Brazilu, a firma je izvijestila o velikoj uspješnosti. U gradskom dijelu Brazila broj komarca se smanjio za 95 posto, kažu.

Grupe za zaštitu okoliša brinu da bi širenje genetski modificiranih muških gena u divlju populaciju moglo potencijalno naštetiti i ugroženim vrstama ptica, insekata i sisavaca koji se njima hrane.

Jedna je skupina osudila taj plan kao istinski eksperiment "Jurrasic park".

Aktivisti upozoravaju na moguću štetu ekosistemima i potencijalno stvaranje hibridnih komaraca otpornih na insekticide. No, uključena tvrtka tvrdi da neće biti štetnog rizika za ljude ili okoliš, te ukazuje na listu vladinih studija...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA