Pčele pobile pingvine u Južnoj Africi

0
Radiosarajevo.ba
Pčele pobile pingvine u Južnoj Africi
Foto: Pixabay / Afrički pingvini

Više od 60 afričkih pingvina koji spadaju u ugrožene vrste nastradali su od ujeda pčela u blizini Kejptauna, navode zaštitinici prirode iz Južne Afrike.

Zaštićene ptice, kolonija iz Sajmonstauna, pronađene su na plaži s brojnim ujedima pčela, a na pingvinima nema drugih fizičkih povreda.

Obdukcija je pokazala su pčele ubadale pingvine oko očiju i po perajima, dijelovima koji nisu prekriveni perjem.

"Ovo se veoma rijetko dešava. Smatramo da je u pitanju slučajnost", rekao je David Roberts novinskoj agenciji AFP.

Zvaničnici nacionalnih parkova rekli su za BBC da je ovo prvi poznati napad ove vrste na svjetski poznatoj plaži Bolders, koja godišnje privuče 60.000 posetilaca.

"Pingvini i pčele obično žive u koegzistenciji", rekla je dr. Alison Cock, morski biolog iz južnoafričke agencije za nacionalne parkove (SANParks).

„Pčele ne ubadaju osim ako nisu izazvane - pretpostavljamo da je njihova košnica na tom području napadnuta što je izazvalo njihovu agresivnost", dodala je ona. "Nažalost, pčele su na naišle na grupu pingvina."

Jedan od pingvina uboden je 27 puta. Pčele umiru posle ubadanja, a na licu mjesta je pronađen i veliki broj uginulih pčela.

"Kada pčela jednom ubode, ostavlja feromon iza sebe, tako da mete lako pronalaze druge pčele koje brane košnicu", kaže Dženi Kalinen iz Afričkog instituta za divlje pčele.

Ona apeluje na stanovnike da prestanu da drže košnice u vrtovima.

Afrički pingvini su male veličine i žive na obali i ostrvima Južne Afrike, a viđeni su i sjeverno do Gabona. Njihova populacija se ubrzano smanjuje, a iz Međunarodne unije za očuvanje prirode kažu da se to događa uglavnom zbog komercijalnog ribolova. Pčele iz Kejptauna su također dio lokalnog ekosistema i žive u nekoliko zaštićenih područja.

U saopštenju nacionalnog tijela navodi se da će nastaviti da prate situaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije