Savjeti stručnjaka: Najbolja detoksikacija nakon blagdana

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti stručnjaka: Najbolja detoksikacija nakon blagdana
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ako ste tokom blagdana pretjerali u hrani i piću, vrijeme je da svome organizmu učinite uslugu i očistite ga od nakupljenih toksina. Isprobajte detox korake koje savjetuju stručnjaci i vratite organizam u ravnotežu.
 
Početak januara za većinu znači povratak uobičajenim prehrambenim navikama, odnosno vrijeme je za čišćenje od blagdanskog prejedanja.

U nastavku donosimo detox savjete, preporuke i recept.

Čaj kao eliksir za mršanje - čisti tijelo od toksina, ubrzava metabolizam i 'topi' masne naslage

Čaj kao eliksir za mršanje - čisti tijelo od toksina, ubrzava metabolizam i 'topi' masne naslage

Black Tie 2: Uhapšeni dovedeni u prostorije Suda i Tužilaštva BiH, uskoro se očekuje ročište

Black Tie 2: Uhapšeni dovedeni u prostorije Suda i Tužilaštva BiH, uskoro se očekuje ročište

Potaknite probavu i ubrzajte metabolizam

Za početak, pijte više vode i nezaslađenih biljnih čajeva, a kada govorimo o detoxu, prvi izbor je zeleni čaj. Pripravak zelenog čaja možete napraviti u kombinaciji organskog komorača, zvjezdastog anisa, kardamoma, kurkume i korijandera pronaći ćete svježinu potrebnu za čišćenje i dobar osjećaj. 

Želite li hladan napitak, uz ovaj jednostavan recept koji sadrži limun, đumbir i tinkturu koprive potaknut ćete čišćenje organizma i stimulirati probavu. Tinktura koprive poznata je kao moćan diuretik i prirodni čistač organizma, a ova certificirana organska tinktura ne sadržava ostatke pesticida i herbicida te osigurava maksimalnu djelatnost hranjivih tvari iz biljke.

Uz to - jedite više kratko kuhanog zelenog povrća, birajte bogata povrtna variva s cjelovitim žitaricama i mahunarkama uz dodatak lanenih sjemenki, hladno prešanih ulja i začina kao što su đumbir i chili. Posegnite i za fermentiranom hranom kao što je miso, daikon i čičoka ili jednostavnim detox salatama koje možete ponijeti na posao. U slobodno vrijeme odvedite obitelj i prijatelje u šetnju, lagano planinarenje, biciklirajte ili uživajte u bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti svaki dan - barem pola sata.

Savjeti iz Hemofarma: Brza detoksikacija organizma

Savjeti iz Hemofarma: Brza detoksikacija organizma

Zahvaljujući velikom broju istraživanja koja su pozitivno ocijenila utjecaj biljne prehrane na organizam sve više ljudi bira kvalitetne, organske i što manje prerađene namirnice bez životinjskih sastojaka. Mnogi se na ovaj korak odluče upravo u siječnju, priključujući se globalnom Veganuary izazovu, a ako i vi razmišljate trebate li biti dio njega – evo 5 razloga zašto reći da već danas.

Pijte celerov sok

Kod ovog napitka - ključno je da je celer organski. Celer je bogat enzimima koji umiruju probavni sustav, biljnim hormonima koji reguliraju endokrini sustav, vitamin C jača imunosni sustav, a minerali u mikro tragovima iznimno su važni za oporavljanje želuca i probavnih procesa. Celerov sok je dragocjena tekućina koja nas iscjeljuje, no važno je da je on organski, a takav ćete pronaći u trgovinam, idealan za pripravak osvježavajućeg prirodnog soka ili za pripremu sirovih i kuhanih jela, piše tportal.

Ovo su pozitivne stvari koje ćete uočiti nakon konzumiranja soka od celera:

- čišća koža
- bolja probava i manje nadimanja
- više energije
- mentalna jasnoća i uravnoteženje raspoloženja
- gubitak suvišnih kilograma

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije