Bez komercijalnih trikova: Uradite detoksikaciju uma i tijela

Radiosarajevo.ba
Bez komercijalnih trikova: Uradite detoksikaciju uma i tijela
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nakon neumjerenosti u jelu i piću, često se spominje potreba za detoksikacijom - uobičajeni savjeti o pročišćenju organizma zelenim čajem i sokom od grejpa već svima “izlaze na uši”. Detoksikacija se pretvorila u nešto pomodno, komercijalni trik uz koji ćemo, navodno, biti zdraviji i mršaviji.

No detoksikacija se već događa u nama: tijelo se neprestano pročišćuje putem bubrega, jetre, kože... U toj prirodnoj izmjeni tvari može doći do “zastoja” zbog nezdravog načina života, prije svega ako tijelo preopteretimo alkoholom, cigaretama i takozvanom junk-hranom s obiljem konzervansa, teških masnoća i šećera.

Oprezno s 'eliksirima'

Želite li detoksikaciju u pravom smislu riječi, svakako se oslobodite spomenutih otrova koliko god je moguće. Pritom se nemojte previše pouzdati u “čarobne” tonike i kapsule za detoksikaciju kojima je tržište preplavljeno.

Preparati s visokokoncentriranim biljnim ekstraktima, vitaminima i drugim tvarima koje navodno ubrzavaju metabolizam u pravilu obećavaju intenzivno pročišćenje organizma i čak izgaranje masnoća, ali se postavlja pitanje zašto uopće ubrzavati tjelesne procese. Iako se pripravci za detoksikaciju najčešće reklamiraju kao posve prirodni i neškodljivi, ne mogu biti zamjena za zdrav život.

Pročišćenje vodom

Voda je najbolji čistač organizma, ali je često uzimamo u nedovoljnim količinama, posebno zimi. Najpoželjnija je prirodna, negazirana voda - bolje je piti ravnomjerno, manje količine tokom dana, nego da samo povremeno popijemo mnogo vode tek kad osjetimo žeđ.

Za opskrbu organizma tekućinom odlični su i lagani biljni čajevi (nezaslađeni ili, eventualno, s dodatkom nekog prirodnog sladila), prirodni sokovi te lagane povrtne supe. Ubrajate li zašećerene i(li) kofeinske napitke u opskrbu tekućinom, znajte da njima zapravo isušujete organizam!

Napici koji sadrže kofein (kafa i različite umjetne mješavine za kafene napitke, energetski napici) potiču bubrege na pojačano izlučivanje vode, što pojačava dehidraciju. U detoksikaciji je osobito važna prehrana, ali od toga ne treba raditi filozofiju. Pravila su jednostavna: što više svježih, prirodnih, industrijski neprerađenih namirnica, a što manje masnog i zašećerenog junk fooda.

Obogatite jelovnik sa što više svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica te ribe i čistog nemasnog mesa kontroliranog porijekla. Oplemenite jela začinskim biljem koje je odlično “gorivo” za metabolizam, a industrijske grickalice zamijenite orašastim plodovima, sjemenkama i nezašećerenim suhim voćem. Odlični su prehrambeni dodaci za detoksikaciju klice (svježi izdanci različitih žitarica i mahunarki) te alge koje obiluju mineralima i proteinima potrebnim za tjelesnu izmjenu tvari.

Dobar tek

U detoksikaciji posebnu ulogu imaju i fermentirani mliječni pripravci (jogurt, acidofil, kefir...) koji sadrže dobre bakterije - probiotike. Održavaju zdravu bakterijsku ravnotežu u crijevima koja su iznimno važna za obranu od bolesti - više od pola tjelesnog imuniteta “pokrivaju” upravo crijeva!

Za detoksikaciju je potrebna dobra probava, pa jedite manje količine hrane više puta na dan. Odvojite vrijeme za obrok, a izbjegavajte jesti u hodu, tokom vožnje ili kad ste uzrujani. Za zdrav metabolizam važan je doručak kako biste nakon buđenja dobili dovoljno energije koju treba održavati redovitim obrocima tokom dana.

U odabiru namirnica budite oprezni s oznakom light (lagano) jer za nju ne postoji kontrolirano i standardizirano jamstvo, pa je moguće da “dijetalni” i obični margarin sadrže jednak udio masnoća. Poseban oprez potreban je pri uzimanju light napitaka jer sadrže umjetna sladila koja u većim količinama mogu iza - zvati probavne tegobe.

Napunite baterije

Za detoksikaciju je iznimno važna tjelesna aktivnost jer se tako organizam lakše rješava štetnih tvari i “puni baterije” zdravom energijom. Najbolja je svakodnevna, umjerena, postojana tjelovježba: šetnja, vožnja biciklom, rolanje, plivanje...

Krećite se najmanje pola sata na dan. Uklopite to u svakodnevne aktivnosti: izbjegavajte pokretne stube i dizala, a višesatno sjedenje na kafi zamijenite šetnjom, izletima i općenito događanjima na kojima se treba više kretati. Najbolje je kretanje na svježem zraku koji izvrsno pročišćuje organizam, prenose 24sata.

Opustite se i uživajte

Lakše ćete se pročistiti i obnoviti ako si priuštite dovoljno sna i odmora, pa nađite vremena za hobije i druge aktivnosti koje vas opuštaju. Važna je i njega tijela - birajte što prirodniju kozmetiku jer sve što nanesete na kožu, ulazi i u krvotok! Možda zvuči neobično, ali stručnjaci preporučuju da u detoksikaciji napravite reda kod kuće i na radnom mjestu jer ćete raščišćavanjem prostora i sami bolje prodisati. Detoksikacija je poželjna i u međuljudskim odnosima. Rješavanjem sukoba otvarate prostor novoj, pozitivnoj energiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije