Savjeti kako da izbjegnete prehladu i gripu

Radiosarajevo.ba
Savjeti kako da izbjegnete prehladu i gripu
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Ukoliko želite izbjeći virusne infekcije karakteristične za ovo doba godine, i ostanete zdravi, što manje provodite vremena u zagađenim i zadimljenim prostorima, kao i gužvama na malom prostoru.

Izbjegavajte i druge štetne utjecaje koji idu naruku ovim nevidljivim stvorenjima, spremnim uvijek da napadnu. Ali, ako vas uprkos svemu prehlada ili gripa sustigne, postoje načini da se prevladaju, ističu stručnjaci.

Prije svega, nemojte se pretjerano utopljavati, jer je to kod prehlade potpuno pogrešno. Ako vas trese povišena temperatura ne nosite suviše odjeće, ne pokrivajte se gomilom ćebadi, i ne pijte vreo čaj, jer će vam temperatura još više narasti. Po mogućstvu otvorite prozor na nekoliko minuta, obucite nešto pamučno i popijte hladnu limunadu.

Ako malo kašljete i kišete, ne znači da se prikovati za krevet.

Potpuno mirovanje omogućava da se u bronhijama i plućima lakše nagomilava sluz, što prije može dovesti do bronhitisa i upale pluća.

Da se to ne bi dogodilo, dovoljna je šetnja po kući.

Poželjno je da izbjegavate tešku i masnu hranu, jer ona tokom varenja oduzima snagu organizmu. S obzirom na to da virus gripa ne voli gaziranu sredinu, ljekari preporučuju uzimanje mineralne vode sa limunom, koja je istovremeno savršeni čistač lijekova iz jetre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije