Savjeti dr. Oza: Dvosedmični plan ishrane uz koji gubite 10 kilograma

Radiosarajevo.ba
Savjeti dr. Oza: Dvosedmični plan ishrane uz koji gubite 10 kilograma
Pixabay / Ilustracija
Poznati dr. Mehmet Oz osmislio je dvosedmični plan koji bi, određenim zahvatima u svakodnevnom jelovniku i pažljivijim odabirom hrane, trebao osigurati skidanje i do sedam kilograma bez puno odricanja.

Njegov plan dvosedmične prehrane mudra je odluka koja će vam ne samo dati ljepši izgled nego i poboljšati zdravlje. Obiluje vlaknima i sadrži dovoljno proteina te namirnice niskog glikemijskog indeksa koje se probavljaju sporo, a to znači da tijekom ta dva tjedna nećete gladovati.

Najvažnije je zasnovati prehranu na namirnicama niskoga glikemijskog indeksa i malim porcijama proteina, jer to će vam pomoći da odolite ugljikohidratima za kojima možda žudite, a koji vas debljaju i ne mogu utažiti vašu glad.

Za početak prvog dana dijete dr. Oz savjetuje čašu tople vode sa sokom od pola limuna. To je navika koju je najbolje usvojiti što prije i zadržati i kad prestanete s dijetnim režimom prehrane jer razbuđuje metabolizam ujutro. Nakon tople limunade vrijeme je da sebi priredite doručak. Idealan će dijetni doručak biti smoothie koji će vam dati dovoljno vitamina, vlakana i minerala za početak dana.

Tokom dana, između obroka, pijte zeleni čaj. Pojedite 170 grama proteina na dan, a najbolje je da bude riječ o piletini, puretini ili ribi. Možete cijelu porciju pojesti za ručak ili je podijeliti na dva dijela, pa pola pojesti za ručak, a drugu polovicu za večeru.

Zaboravite na ugljikohidrate, osim na smeđu rižu, koje možete pojesti pola šalice na dan. Što se masnoća tiče, neka vam dovoljni budu maslinovo ulje i avokado. Najbolje je i da na dvije sedmice prestanete kupovati mliječne proizvode, osim grčkog jogurta s dva posto mliječne masti, koji možete pojesti šoljicu na dan.

Koje ćete povrće jesti tokom dana za ručak i večeru odaberite sami s popisa dopuštenog povrća. Osim toga, unaprijed pripremite veću količinu detoksikacijske juhe koju možete uvijek pojesti kad nemate ništa drugo. A između obroka grickajte ukiseljene krastavce, humus, namaz od slanutka i orašaste plodove.

Dok ste na dijeti, smijete jesti sve niskoglikemijske namirnice koje želite. Ne samo da će vas zasititi nego će vam pomoći i da izgore masne naslage, jer kad zamijenite škrob i šećer niskoglikemijskim namirnicama, vaše tijelo može početi trošiti zalihe masnoća.

A dok slijedite upute dr. Oza, ne koristite umjetne zaslađivače niti bijeli šećer. Oduprite se nagovoru prijatelj, te dok oni piju alkoholna pića, vi popijte vodu, sok ili zeleni čaj. I kafu zaboravite na neko vrijeme i zamijenite je zelenim čajem. Ne pretjerujte s vježbanjem i suzdržite se od jela između 20 sati navečer i 8 sati ujutro.

Pripremite povrtnu supu:

Namirnice za povrtnu supu za dvije sedmice:

4 velika luka
4 šalice tikve
2 šalice zelja
8 češanja češnjaka
4 šalice korjenastog povrća
8 šalica zelenog povrća
8 mrkvi
8 stabljika celera
đumbir u prahu
morska sol

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije