Savjeti dizajnera: Kako učiniti stan od 50 kvadrata vizualno većim?

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti dizajnera: Kako učiniti stan od 50 kvadrata vizualno većim?
Foto: Screenshot/Instagram / Ilustracija / Soba

Stan od 50 kvadrata realnost je većine ljudi u našoj državi, bez obzira na broj članova porodice. U 50 kvadratnih metara nekad živi jedna, nekada dvije, tri, četiri, a nekada i puno više osoba. Sve te osobe vjerovatno imaju nešto konkretno zajedničko - kako životni prostor te veličine učiniti vizualno većim i prostranijim?

Dizajneri se slažu da interijeri te veličine zahtijevaju drugačiji način uređenja i raspored kako bi cjelokupni prostor bio što funkcionalniji i prostraniji, naročito ako u njemu živi velika porodica.

Dizajner interijera iz Ukrajine Sergej Založni otkrio je jednostavan trik kako malom stanu do 50 kvadrata osigurati dodatnu svjetlost i prostor.

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

On kaže da umjesto zida između spavaće i dnevne sobe puno bolja opcija je staklena stijena. Na taj način će svjetlost iz spavaće sobe doći do dnevne sobe, a prostor će provjereno izgledati vizualno veći.

Sergej Založni otkrio je i da će određeni komadi namještaja, na primjer norveška siva sofa savremenog dizajna koja nije previše glomazna, učinit prostoriju prostranijom, a središnji dio prostorije slobodnim.

Dizajner rekao je kako mu je sivi tepih u boravku odličan odabir za komad koji "otvara" prostor.

Za kraj, otkriva kako će i police iznad sofe učiniti prostor maksimalno praktičnim, pogotovo kada je riječ o odlaganju suvišnih, često nepotrebnih i/ili dekorativnih stvari, piše Jutarnji.

Što se tiče kuhinje, njegov savjet je da se odlučite za kuhinju koja nije "previše zakrčena" tj. koja nema previše detalja.

Umjesto toga, savjetuje da odaberete jednostavan dizajn i čistu geometriju. Drugim riječima, minimalizam u kuhinji je vaš prijatelj ako želite vizualno povećati dojam prostorije. Od boja, ovdje savjetuje da birate neutralne boje poput bež i sive, a od materijala drvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije