Šta kažu dizajneri? Spavaću sobu nikada nemojte krečiti u ove tri boje

0
Radiosarajevo.ba
Šta kažu dizajneri? Spavaću sobu nikada nemojte krečiti u ove tri boje
Foto: Pexels / Spavaća soba / Ilustracija

Spavaća soba jedna je od najvažnijih prostorija u domu – ta su mjesta naša utočišta!

Posljedično, njihov dizajn nije lagan zadatak, posebno kada je riječ o odabiru boje.

I dok uvijek možete ponovo okrečiti zidove, najbolje je da to bude kako treba prvi put, stoga birajte mudro.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Evo tri boje koje nikada ne biste trebali koristiti u spavaćoj sobi.

Jarko žuta:

"Nema mnogo boja koje bih ljudima rekla da ne koriste u svojoj spavaćoj sobi jer svako ima jedinstven ukus. Međutim, jedna boja za koju se zna da ima negativne učinke je jarko žuta. Poznato je da ova boja kvari san jer vara mozak da misli da je dan ili vrijeme za budnost. Jarko žuta oponaša sunce i ljudi su otkrili da im je sve teže i teže spavati noću kada su u svijetlo žutoj sobi",  poručuje dizajnerica Emma Beryl.

Odličan savjet: Fikus poprskajte ovom vodom i raste "do plafona"

Odličan savjet: Fikus poprskajte ovom vodom i raste "do plafona"

Međutim, ako ste ljubitelj jarko žute boje, ona preporučuje da je koristite u kupaonici, sunčanoj sobi ili čak blagovaonici, ovisno o dekoru i stilu prostora.

Crvena i narandžasta:

Odvažne, tople boje poput crvene i narandžaste, će istaknuti svaki zid, posebno u spavaćoj sobi. Ali stvarnost je da su ove nijanse pogrešan izbor za sobu koja bi trebala biti umirujuća.

"Više volim da spavaće sobe koje dizajniram budu umirujući, mirni i spokojni prostori, a ne odvažni”, kaže dizajnerica interijera Annie Delaporte. To ipak ne znači da ne možete koristiti ove nijanse u drugim sobama. Takve boje bi bile izvrsne na mjestu poput kućnog ureda, kuhinje ili praonice rublja. “Energične crvene i narančaste ostavite za sobe u kojima želite obaviti posao. Dok je crvena boja strasti, snažne nijanse zapravo mogu potaknuti apetit i pojačati razinu stresa", poručuje dizajnerica interijera Shay Holland.

Crna:

Iako mnogi od nas žele da naše spavaće sobe izgledaju poput pećina, crna boja jednostavno ne stvara pravu atmosferu.

"Preporučujem da preskočite trend potpuno crnih spavaćih soba. Iako je špiljski, moderni ugođaj svakako eskapistički, on ne izaziva dobrobit i oslobađanje od stresa za kojim moji klijenti žude," kaže Holland.

Spavaća soba
Foto: Pexels: Spavaća soba

Ako želite crnu u svojoj spavaćoj sobi, obojite zidove u bijelu nijansu i obojite letvice u crno za duboki kontrast. Ili umjesto toga obojite drvenu komodu i noćni ormarić u crno. Ako se jednostavno ne možete otresti ideje o tamnom zidu, odaberite tamnoplavu boju. Dugoročno ćete biti sretniji.

Preporučena boja:

Dizajnerica interijera Linette Dai kaže da nikada ne možete pogriješiti s bijelom bojom. "Nježna bijela je uvijek klasična ili prigušena nijansa omiljene boje. Trudimo se ne ograničavati svoju kreativnost i nastojimo ostvariti san naših klijenata ako imaju na umu određenu boju, tako da nije toliko važna sama boja koliko intenzitet i živost te nijanse", piše Real Simple.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije