Odlični savjeti za čišćenje koje mnogi ne znaju, a štede vrijeme, novac i trud

0
Radiosarajevo.ba
Odlični savjeti za čišćenje koje mnogi ne znaju, a štede vrijeme, novac i trud
Foto: Pexels / Ilustracija

Naši preci su znali sve najbolje savjete i trikove za čišćenje kako biste uštedjeli vrijeme, novac i trud. Dosad smo već u nekoliko navrata pisali o raznim trikovima, ali oni koji se protežu od generacije do generacije obično su najbolji.

U nastavku saznajte o čemu se radi, neki su i nas poprilično iznenadili.

Isperite prašinu

Poklopci radijatora i ventilacijskih otvora su skriveno mjesto koje na sebi sadrži veliku količinu prljavštine. S obzirom na njihov oblik nije ih baš lako besprijekorno očistiti, ali smo saznali zanimljiv i jednostavan trik za to. Jednostavno skinite poklopce i operite ih u perilici posuđa, ovako ćete uvelike uštedjeti svoje vrijeme i trud.

Detalji zločina u Gradačcu: Tijelo žene u kući pronašla kćerka

Detalji zločina u Gradačcu: Tijelo žene u kući pronašla kćerka

Moljci

Držite moljce podalje od odjeće prirodnim rješenjem. Napravite vlastite naftaline miješajući ulje klinčića i ulje cimeta, a zatim u ovu smjesu namočite vatu. Stavite vatu u prozračne vrećice i objesite ih u ormare.

Kako skinuti masnoću i druge ljepljive stvari

Dosta vam je struganja naljepnica s vaših novih stvari? Uklonite ih jednostavno uz pomoć WD-40, a osim toga riješite se masnih naslaga u kuhinji ili hrđe uz pomoć ovog genijalnog sredstva.

Namočite glavu tuša

Da biste uklonili nakupine kamenca i plijesni na glavi tuša, u plastičnu vrećicu ulijte malo destiliranog sirćeta, stavite glavu tuša u vrećicu tako da glava bude potpuno potopljena, a zatim vrećicu zavežite oko cijevi i ostavite je preko noći. Vaš tuš će ujutro biti kao nov.

Profesionalna čistačica savjetuje: Riješite se ovih stvari iz svog doma

Profesionalna čistačica savjetuje: Riješite se ovih stvari iz svog doma

Orasi za drvo

Za uklanjanje tragova ili ogrebotina na namještaju, ormarima, drvenim oblogama i ostalom, utrljajte malo oraha na njih. Ulje orašastih plodova obnovit će izgled drva.

Dječja umjetnost

Nemojte se izbezumiti kad dječja umjetnička djela nadiđu bojanku. Uobičajeni čisti alkohol lako uklanja tintu s odjeće i tragove bojica sa stolarije i tapeta.

Žvakaće gume

Kako bi uklonili žvakaću gumu s prstiju ili kose, u gumu utrljajte kremasti maslac od kikirikija ili biljno ulje. Pričekajte nekoliko minuta. Guma će se odmah skinuti. Zatim operite ruke ili kosu kao i obično.

Trik za uklanjanje tvrdokornih mrlja iz WC šolje: Potreban vam je 1 sastojak koji imate u kuhinji

Trik za uklanjanje tvrdokornih mrlja iz WC šolje: Potreban vam je 1 sastojak koji imate u kuhinji

Poliranje s mlijekom

Lakirane kožne torbice i cipele mogu se brzo ispolirati uz pomoć mlijeka. Nanesite mlijeko na meku krpu i utrljajte.

Mrlje od sapuna

Kako bi vrata tuša bila sjajna i bistra koristite mekanu krpu navlaženu dječjim uljem. Sprječava nakupljanje nečistoća od prljavštine i sapuna, a mrlje od tvrde vode neće se pojaviti neko vrijeme.

Piling od šećera

Kad vam se ruke jako zaprljaju dodajte malu kašiku šećera u sapun kada ih perete. Ovaj piling će vrlo lako očistiti sve nečistoće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije