Savjeti dizajnera: Ovih šest boja treba izbjegavati u hodniku

1
Radiosarajevo.ba
Savjeti dizajnera: Ovih šest boja treba izbjegavati u hodniku
Foto: Pexels / Ilustracija

Bilo da želite upečatljiv ulaz ili želite da vam je ulaz mirno utočište, boja je ključna za postavljanje tona vašeg doma.

Ove boje dizajneri izbjegavaju i alternative koje ispunjavaju sve okvire.

Boja je ključna u svakom dijelu vašeg doma. Prave boje mogu učiniti da prostor izgleda svjetlije, veće ili, ako to prilika zahtijeva, tamnije i zagasitije.

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Naravno, isto vrijedi i za ulazne hodnike. Ulaz je prvi dojam doma, daje ton cijelom domu i pomaže da se posjetitelji osjećaju dobrodošli.

To znači da donošenje ispravne odluke o shemi boja vašeg ulaza nikad nije bilo važnije. Primjerice, obojite svoj ulaz u tamne nijanse i odjednom će svijetli prostor izgledati usko i skučeno.

Arhitekta koji je mnoge zbunio: Šta nije uredu na ovoj slici?

Arhitekta koji je mnoge zbunio: Šta nije uredu na ovoj slici?

S druge strane, svijetlo i odvažno može dodati osobnost i polet u prostor, ali možda neće odražavati vas i mirnu estetiku ostatka vašeg doma.

Izbjegavajte svijetlo žutu i koristite sivu 

Lijepo je imati tamnije površine koje mogu biti u kontrastu s okolnim svijetlim zidovima/prozorima.

Kao alternativu, miješajte "zemljane tonove koji će s vremenom dobro stariti, uzimajući u obzir korištenje i bezvremenski faktor. Koristite tople tonove koji neće biti previše tamni ili svijetli i dobro je dodati nešto neutralnog drva, hrasta ili oraha, i maslinastozelenih, sivih toplih tonova te teksturirano i šareno drvo.

Izbjegavajte upotrebu neutralnih nijansi na drvetu i koristite akcentne nijanse 

Iako su neutralne boje čest odabir za stvaranje svijetlih, otvorenih prostora - posebno u malim ulazima - treba ih koristiti mudro. Neutralna boja zidova uz bijelu stolariju vjerojatno će djelovati previše uobičajeno.

Umjesto toga, korištenje naglašene boje može vratiti dimenziju i život u sobu koja koristi neutralnu paletu. Korištenje svijetle boje u ulaznom hodniku izaziva mir i spokoj. Međutim, morate biti oprezni pri stvaranju prostora bez karaktera ili neprivlačnog prostora. Najbolji način da to izbjegnete je kontrast svijetlih zidova s tamnijim tonom ukrasa. Budući da su zidovi daleko najveća površina, zadržat ćete osjećaj prostora dok će tamniji obrub dodati ukrasni element vašoj sobi. Suptilni kontrast na zidovima i na drvetu djeluje mirno, smireno i nježno dok će jači kontrast na drvetu stvoriti dinamičniji prostor.

Bijelo na bijelom

Slično tome, vjerovatno ćete otkriti da bi shema bijelo na bijelom mogla vašem ulazu dati bezličan izgled, dok će jaka boja u vašem hodniku, čak i ako je slabo osvijetljen, stvoriti tačku gledišta i privući pogled na prirodnu žarišnu tačku poput kuhinje ispunjene svjetlom.

Simbol ljepote i obilja: Ova biljka privlači novac u vaš dom

Simbol ljepote i obilja: Ova biljka privlači novac u vaš dom

Ako je vašem hodniku nedovoljno svjetla, možda bi bilo preporučljivo koristiti toplu boju koja ga obavija, čime ćete ga čvrsto postaviti kao srce doma. Nećete dobiti bitku s prirodom za stvaranje laganog prozračnog prostora, stoga je najbolje prigrliti ono što imate i iskoristiti to u svoju korist. Korištenje jake boje u hodniku odmah čini da susjedne prostorije izgledaju veće i svjetlije jer hodanje iz tamnijeg u bljeđi prostor čini da se sobe trenutno osvijetle.

Bez svijetlo crvene, koristite tamnije nijanse 

Ako se želite okrenuti hrabrim bojama, promišljeno birajte boje. Budući da ulaz može ostaviti dobar prvi dojam, preporučujemo da se držite podalje od svijetlih ili primarnih boja. Ove boje, iako zabavne, mogu biti vrlo specifične i mogu odavati krivu predodžbu o vama i vašem domu.

Crveni unos bi mogao dati Moulin Rouge atmosferu kada ne želite prenijeti tu ideju. Također, isto vrijedi i za previše ružičaste boje, ako Barbie kuća iz snova nije vaša vibra. Umjesto toga, koristite tople, ćudljivije nijanse kako bi se stvorio ulazni prostor koji je ugodan, a da ne bude ekscentričan.

Izbjegavajte nježne boje u urabnim prostorima 

Genetski materijal vašeg doma također bi trebao igrati važnu ulogu u odabiru vaše sheme boja. Uzimanje u obzir arhitekture vašeg doma može biti koristan vodič za boje. Na primjer, urbanim ulazima često nedostaje prirodno svjetlo i odgovarala bi nijansa poput plavosive.

Ako želite zadržati svjetlost zidova, možete dodati malo interesa upotrebom jačih boja kao što je duboko smeđa. Ako imate letvice ili obloge, mudro je razmisliti o korištenju jače boje na dnu i svjetlije boje na zidovima kako biste otvorili prostor. Završna boja koja se koristi u ulaznom hodniku također je vrlo važna - trebala bi biti izdržljiva da se nosi s velikim prometom.

Koristite svijetlije nijanse sive 

Iako svijetlo siva može biti dobrodošao dodatak zemljanoj paleti, držite se podalje od ugljeno-sive u malom prostoru jer će "još potamniti prostor". Ova boja, za razliku od tamno smeđih tonova nudi dubinu, ali nimalo toplinu.

Pogledajte pet jednostavnih načina kako biste se riješili kućnih pauka

Pogledajte pet jednostavnih načina kako biste se riješili kućnih pauka

Umjesto toga, odlučite se za svjetliji zid i pomiješajte svjetlije sive nijanse s toplim drvenim namještajem kako biste uklonili oštrinu i hladnoću ove boje za privlačniji prostor. Postoji mnogo boja za ulaz koje kada su presvijetle, pretamne ili previše hladne mogu promijeniti prostor na gore. Međutim, dopustiti da prirodna arhitektura vašeg ulaza diktira vašu shemu boja može biti dobar početak. Preporučuje se da pogledate sve boje tijekom dana. Boja može izgledati točno onako kako je netko zamišlja tokom jutarnjeg svjetla, ali previše različita u kasnijim poslijepodnevnim ili večernjim satima, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije