Salata sa smokvama podiže koncentraciju i energiju

Radiosarajevo.ba
Salata sa smokvama podiže koncentraciju i energiju
Smokve, osim prednosti za vaše zdravlje, imaju i samo 74 kalorije na 100 grama, naravno, ako je riječ o svježim smokvama.

S druge strane, sušene imaju mnogo više kalorija, čak 249 na 100 grama pa ako vodite računa o njima, ovo biste baš uvijek trebali imati na umu.

Smokve su bogate antioksidansima, vitaminima, vlaknima i mineralima te su zbog toga prevencija mnogim bolestima, odnosno garantiraju vam dugo zdravlje. Također, smanjuju razinu šećera u krvi te su odlične u kontroli razine glukoze, a stručnjaci ih posebno preporučuju kada osjetimo pad energije ili koncentracije.

No, ako i niste ljubitelj ovog zdravog voća, možda vas ovaj recept ipak zainteresira, a radi se o brzoj salati sa smokvama koja je idealna za nadolazeće, najtoplije doba godine.

Potrebni sastojci (za jednu osobu):

25 g rukole

2 smokve

1 mozzarella

nekoliko listića svježeg bosiljka

15 ml limunovog soka

25 ml maslinovog ulja

Sol 

Biber 

Priprema:

Rukolu dobro operite i stavite na tanjir, a zatim narežite smokve i mozzarellu po želji te dodajte na rukolu, kao i listiće bosiljka. Limunov sok pomiješajte s maslinovim uljem te prelijte sve sastojke, a na kraju dodajte malo soli i bibera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije