Salata od maslačka za proljetno čišćenje

Radiosarajevo.ba
Salata od maslačka za proljetno čišćenje
zdravrucak.com / Ilustracija
Maslačak je po svemu čudesna biljka: njegov cvijet potiče koncentraciju, list čisti organizam i liječi ženske organe, korijen stimulira jetra, srce, cirkulaciju i regulira težinu, a sjemenke maslačka u cvatu - ispunjavaju želje.

List maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat, sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo. 

Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe. Čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol.

Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi. Pa tako i naša sezonska salata sadrži maslačak...

Kombinacija maslačkove salate s krompirom

U kuhinjama širom sveta,  ova biljka je itekako našla svoju primjenu. Cijenjena je i hvaljena u brojnim recepturama. Evo kako se sprema salata od maslačka i krompira.

Potrebno:

4 pune šake mladih listova maslačka (prethodno dobro očišćenih),

kilogram kvalitetnog domaćeg krompira,

1 do 2 čehna bijelog luka,

maslinovo ulje,

jabukovo sirće,

himalajska so (može i morska kao zamjena).

Priprema salate:

Najprije skuhajte sav krompir u kori i gulite dok je još dovoljno vruć. Isijecite ga na ravnomjerne kocke i izručite u posudu u kojoj se već nalaze svježi listovi maslačka.

Svemu pridodajte isjeckan luk, malo jabukovog sirćeta maslinovog ulja i himalajske soli. Sve to odmah izmiješajte, i to što bolje.

Ovako pripremljena salata od listova maslačka i krompira može se služiti topla ili hladna. Sasvim je dovoljna za samostalni obrok. Ipak ako ste za "nešto konkretnije", možete joj dodati i tvrdo kuhana jaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije