Ručak gotov za 15 minuta: Najkremastiji rižoto koji ćete probati
Ako niste sigurni šta biste danas za ručak, donosimo vam još jedan prijedlog.
Riječ je o jelu koje vodi porijeklo iz Lombardije, ali se, kao i sve, proširilo i u druge kuhinje, pa je tako omiljen i u našoj.
Njegov glavni sastojak je riža, po kojem je i dobio ime. I u pravu ste, radi se o rižotu.
Osim riže, za pravljenje su potrebni luk, povrće i, naravno, meso.
Za vas smo izabrali jedan od najboljih recepata koji će vašem rižotu dati kremast i bogat okus – rižoto s vrganjima i suhim mesom.
Potrebno je:
-200 grama vrganja
-4 lista suhog mesa
-1 šolja (200ml) riže
-glavica luka, a ko voli može dodati i 3 čehna bijelog
-1 struk peršuna
-voda
-maslinovo ulje
-malo maslaca
-sol, biber, majčina dušica, a može i čubar
Priprema:
1. Na maslacu izdinstajte luk pa dodajte vrganje.
2. Kada vrganji omekšaju dodajte suho meso izrezano na kockice, a potom i rižu koju ste prethodno oprali.
3. Dodajte začine i maslinovo ulje.
4. Nalijte vode toliko da smjesa ogrezne i pustite da se sve krčka.
5. Povremeno promiješajte rižoto dok riža u potpunosti ne upije svu vodu.
6. Nakon nekoliko minuta jelo skinite sa šporeta i poslužite.
I naravno, uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.