Rol pita sa makom od gotovih kora: Poslastica koja se sprema za 10 minuta
Ako ste ove srijede u potrazi za slatkim užitkom koji će oduševiti vaše nepce, a istovremeno biti jednostavan za pripremu, rol pita sa makom je pravi izbor!
Ova pita je prava poslastica koja je ljepša čak i od štrudle, a ono što je čini još posebnijom je što ostaje sočna i mekana i danima nakon što je pripremite.
Kroz nekoliko jednostavnih koraka, dobit ćete savršen desert sa bogatim, aromatičnim filom od maka, koji će se topiti u ustima.
Oštre kritike iz USK: Četiri dana traje borba sa snijegom, i mi smo dio BiH
U nastavku vam otkrivamo kako da napravite ovu fantastičnu rol pitu koja je prava poslastica za svaku priliku, bilo da je poslužite za porodični ručak, svečani događaj ili uz popodnevnu kafu.
Sastojci:
- 500g gotovih kora
- 200ml mlijeka
- 200g mljevenog maka
- 1 jaje
- 80ml ulja
- 4 kašike griza
- 1 prašak za pecivo
- 200g šećera
- 3-4 kašike vode za premaz
[instagram][instagram]https://www.instagram.com/p/Cty8vpJNrQq/[/instagram][/instagram]
Priprema:
U kipuće mlijeko dodati mak i šećer i kuhati 3-4minuta.
Pakovanje kora podijeliti na 3 jednaka dijela, spremiti premaz od ulja, vode, griza i praška za pecivo.
Prve dvije kore redati jednu preko druge i ne mazati, a za ostale nastaviti sa redanjem tako što svaku koru premažete premazom. Na posljednjoj kori rasporediti fil od maka preko kore. Uviti u rolat i postupak ponoviti sa ostatkom kora.
Na kraj u premaz dodati jaje i premazati svaki rolat.
Peći na 180 oko pola sata.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.