Bosanska poslastica koja oduševljava: Jednostavan recept za tufahije

0
Radiosarajevo.ba
Bosanska poslastica koja oduševljava: Jednostavan recept za tufahije
Foto: Coolinarika / Tufahije

Tufahije su jedno od najomiljenijih jela bosanske kuhinje, poznate po svom bogatom okusu i jednostavnoj pripremi.

Ove sočne jabuke, punjene orašastim mješavinama, prave su poslastice koje očaravaju sve ljubitelje slatkiša. Uživanje u tufahijama ne mora značiti i prekomjernu konzumaciju šećera ili oraha; jednostavno možete prilagoditi recept po vlastitim željama.

U nastavku vam donosimo klasičan recept za tufahije, idealan za svaku priliku. Pripremite se za uživanje u ovoj tradicionalnoj poslastici koja će vas sigurno oduševiti

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Ukoljica s najvišeg mjesta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Ukoljica s najvišeg mjesta

Sastojci 

  • 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
  • 200 g šećera
  • 80 g oraha
  • 1 bjelanjak
  • 1 limun
  • 1 šlag 
  • 1 l vode
  • 2 vanilin šećera

Priprema

  • Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
  • Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
  • Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
  • Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
  • Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije