Probleme sa probavom riješite uz ovih 10 namirnica
Zatvor je jedan od najčešćih probavnih problema, i pogađa 42 miliona ljudi u Americi, tvrdi Nacionalni institut za dijabetes i bolesti probavnog sustava i bubrega. Ako se opskrbite vlaknima možete potaknuti probavu.
„Vlakna vam pomažu pogurati hranu kroz probavni trakt“, kaže Sharon Palmer, autorica knjige Plant-Powered for Life, piše Menshealth.
Potrebno je piti mnogo vode tijekom dana kako bi stolica omekšala i lakše prošla kroz crijeva, kaže dr. Gina Sam, voditeljica Gastrointestinalnog odjela bolnice Mount Sinai.
Slijedi popis 10 namirnica koje su bogate vlaknima i potiču probavu kada se mučite na toaletu.
1. Grahorice
Grahorice u koje spadaju grah, leća i grašak imaju mnoge dobrobiti za zdravlje.
„Predlažem da u svakodnevnu prehranu uvrstite pola šalice kuhanih grahorica. Odličan su izvor vlakana, proteina, vitamina i minerala“, kaže Palmer.
Već pola šalice osigurava između 6 i 15 g vlakana ako ih dodate u salatu, juhu, složenac ili tjesteninu, ovisno o kojoj vrsti grahorica se radi.
(Savjet: počnite s malim porcijama, te ih postupno povećavajte kako biste izbjegli nadutost.)
2. Brokula
Brokula se spominje u svakom razgovoru o zdravoj hrani. To je zato što je odličan izvor esencijalnih vitamina, proteina i vlakana.
Prehrana bogata povrćem je ključna za zdrav probavni trakt, kaže dr. Sam. Dodajte šalicu kuhane brokule svakom obroku kako biste unijeli dodatnih 5,5 g vlakana.
3. Zobena kaša (i druge punozrnate žitarice)
Zob je puna topivih vlakana, koja pomažu u rješavanju nakupljene vode u organizmu i omekšavaju stolicu što olakšava probavu. Osim toga sadrže i netopiva vlakna koja potiču probavu.
Palmer predlaže da u svakodnevnu prehranu uvrstite tri porcije punozrnatih žitarica, posebice „neobrađena zrna“ poput zobi i smeđe riže.
4. Špinat
Jedna šalica špinata sadrži 4g vlakana i magnezij, koji potiče probavu. Magnezij se često nalazi u laksativnim sredstvima, ali ako ga uvrstite u prehranu nećete imati potrebe za tako ekstremnim rješenjima.
Ubacite šaku špinata u tjesteninu za večeru.
5. Orašasti plodovi
Palmer predlaže da u svakodnevnu prehranu uvrstite šaku oraščića, poput pistacija, kikirikija, badema ili lješnjaka.
Bogat su izvor vlakana i zdravih masnoće, a već pola šalice badema osigurava 9 grama vlakana.
6. Chia ili lanene sjemenke
Chia sjemenke su jednostavan način za unos više vlakana.
Dvije žlice chia sjemenki sadrže 5 grama vlakana, dok ista količina lanenih sjemenki sadrži oko 4 grama.
7. Bobičasto voće
Bobičasto voće spada u tzv. supernamirnice, zato što obiluju antioksidansima i esencijalnim hranjivim tvarima.
„Svakim zalogajem pojedete sitne sjemenke što povećava količinu vlakana“, kaže Palmer.
Pola šalice kupina i malina sadrži četiri grama vlakana. Pola šalice narezanih jagoda pruža pola te količine.
Ova vrsta voća se može kombinirati na razne načine, ubacite ih u punozrnate žitarice ili na palačinke ili im dodajte nemasni šlag za zdravu verziju deserta.
8. Kruške
Kruške su nepravedno zapostavljene, posebice jer sadrže hrpu antioksidansa i vitamina.
Također su i jedno od najvlaknastijeg voća, pa vam mogu olakšati probavne probleme.
Jedna srednje velika kruška s korom sadrži 5,5 grama vlakana.
9. Jabuke
Još uvijek vrijedi stara poslovica „jedna jabuka na dan…“.
Mala jabuka s korom sadrži 3,6 grama vlakana. Kora mnogih voćaka sadrži netopiva vlakna koja su prirodni laksativ.
10. Suho voće
Ako ste u potrazi za zdravim usputnim zalogajem, odlučite se za suhe šljive.
Možda zvuči kao nešto što je vaša baka skrivala u kuhinji, ali ljudi s razlogom posežu za njima kada imaju probavnih problema.
Bogate su vlaknima (pola šalice sadrži 6 grama) i sadrže sorbitol i fruktozu, prirodne šećere koji imaju laksativan učinak.
Niste ljubitelj suhih šljiva? Probajte sa suhim smokvama ili marelicama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.