Rezultati nove studije će vas oduševiti: Od tjestenine možete mršaviti

Radiosarajevo.ba
Rezultati nove studije će vas oduševiti: Od tjestenine možete mršaviti
Pixabay / Ilustracija

Nova studija došla je do neočekivanih zaključaka kad je riječ o tjestenini. Naime, ako ovu slasnu namirnicu jedeš tri puta sedmično, uopće se ne debljaš, nego baš obratno, pomaže ti da kile - izgubiš!

Dijete koje se baziraju na smanjenom unosu ugljikohidrata, jako su popularne. Ali dok mnogi, da bi izgubili kilograme, tjesteninu i druge prerađene ugljikohidrate izbjegavaju, ovo istraživanje pokazuje suprotno.

Naime, tjestenina ima niski glikemijski indeks što znači da u odnosu na druge rafinirane ugljikohidrate, poput riže ili bijelog hljeba, razinu šećera u krvi povisuje jako malo.

Znajući to, kanadski istraživači iz bolnice Sveti Mihael proučavali su utjecaj konzumacije tjestenine tri puta sedmično umjesto konzumacije ostalih ugljikohidrata.

Mjerili su utjecaj na tjelesnu težinu i na indeks tjelesne mase u 30 eksperimenata i to na gotovo 2.500 sudionika koji su tjesteninu, i to oko pola šolje, jeli tri puta sedmično. Međutim, postojao je jedan uvjet: tjestenina je morala biti jedini ugljikohidrat kojeg su konzumirali. Ispitanici su bili na dijeti koja se temelji na unosu namirnica niskoga glikemijskog indeksa, što je i ključ cijeloga istraživanja. Takva dijeta prati glikemijski indeks hrane, a to znači da namirnice rangira prema tome koliko ih tijelo uspješno obrađuje da bi stvorilo glukozu, prenose 24sata.hr.

Rezultati istraživanja pokazali su da su sudionici zapravo izgubili pola kile za 12 sedmica!

"Tjestenina nije pogodovala povećanju težine ili tjelesne mase, nego zapravo omanjem gubitku kilograma", rekao je voditelj istraživanja, doktor John Sievenpiper. 

Dakle, u svojoj omiljenoj tjestenini sad i dokazano možete uživati bez briga o lijepljenju kilograma!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije