Rezultati će biti drugačiji: Koristite li vruću ili hladnu vodu za čišćenje doma?

0
Radiosarajevo.ba
Rezultati će biti drugačiji: Koristite li vruću ili hladnu vodu za čišćenje doma?
Foto: Pexels / Ilustracija / Čišćenje drvenog poda

Kanta tople vode, malo deterdženta - i čišćenje može početi. Mnogima je korištenje tople vode ključno za temeljito čišćenje. Međutim, stručnjaci ne podržavaju tu naviku, tvrdeći kako temperatura vode igra važnu ulogu kod pranja.

Naime, toplina ima negativan učinak na većinu sredstava za čišćenje zbog njihovog hemijska sastava, a to može dovesti do ružnih prljavih tragova prljavštine.

Najčešća višenamjenska sredstva za čišćenje su namijenjena za čišćenje s hladnom vodom. Mnogi od njih sadrže alkohol koji pod utjecajem topline brzo ispari i stoga ne nudi optimalnu moć čišćenja. Sredstva za čišćenje bi trebalo koristiti samo s hladnom ili eventualno mlakom vodom. To se obično navodi i na etiketama proizvoda.

Odjeknuli pucnjevi na skupu: Trump krvario iz uha, oglasio se kako se osjeća

Odjeknuli pucnjevi na skupu: Trump krvario iz uha, oglasio se kako se osjeća

Posebno treba biti oprezan sa sredstvima za čišćenje sanitarija koji ispuštaju neugodne, čak i otrovne pare kada se koriste u kombinaciji s vrućom vodom. Slično tome, dezinficijensi se nikada ne smiju koristiti u vrućoj vodi, inače će izgubiti svoju učinkovitost.

Ipak, nisu svi proizvodi za čišćenje učinkovitiji u hladnoj vodi. Iznimku predstavljaju jedino mrlje od masti i ulja. Primjerice, kada perete posuđe ili čistite lonce i tave, poželjno je koristiti vruću vodu. Viša temperatura pomaže u uklanjanju masnih naslaga, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije