Reguliše krvni pritisak i obnavlja krvnu sliku: Lako se priprema i ima je posvuda

0
Radiosarajevo.ba
Reguliše krvni pritisak i obnavlja krvnu sliku: Lako se priprema i ima je posvuda
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kopriva, često poznata po svojoj "opakoj" reputaciji zbog žarenja koje izaziva kad je dodirnemo, otkriva svoju pravu ljepotu i ljekovita svojstva pod pažljivim okom stručnjaka. Fitoaromaterapeut Anton Rudan, zajedno s iskusnom botaničarkom Gabrijelom Vrbetić, ističe nevjerojatne prednosti ove biljke koja se lako može naći širom prirode.

Kopriva nije samo trn u oku onima koji neoprezno prolaze pored nje, već je i moćan saveznik u očuvanju zdravlja. Rudan ističe da je kopriva bogata mineralima poput željeza te vitaminima A, C i K, čineći je nezamjenjivom u obnovi krvne slike i snižavanju visokog pritiska.

Njezina ljekovitost poznata je kroz stoljeća, a istraživanja potvrđuju njezino blagotvorno djelovanje na srce i krvne žile.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Vrbetić naglašava da kopriva nije rezervirana samo za iskusne znalce, već je lako dostupna svima. Kroz upotrebu priručnika ili internetskih izvora, svako može naučiti prepoznati ovu ljekovitu biljku i iskoristiti je u svakodnevnoj prehrani. Također, Gabrijela dijeli svoje osobno iskustvo grickanja sirovog bilja, posebno koprive, ističući njezinu slatku notu i koristi za cirkulaciju.

Ovo proljeće predstavlja idealnu priliku za očišćenje tijela od nakupljenih toksina i energiju za buduće izazove. Šetnja prirodom uz sakupljanje koprive za ručak postaje ne samo nutritivno bogata već i terapijski korisna aktivnost.

Crne rotkvice - veliki saveznik u očuvanju dobrog zdravlja

Crne rotkvice - veliki saveznik u očuvanju dobrog zdravlja

Recepti poput koprivne pite mogu oduševiti čak i one koji nisu upoznati s blagodatima samoniklog bilja.

Priprema:

Vrlo se jednostavno priprema od lisnatog tijesta jer je prhko pr teško. Razvaljate pola pakiranja lisnatog tijesta, stavim u okrugli lim i na to stavim koprivu pripremljenu kao špinat. Kopriva se prvo blanšira, a zatim pripremi s bijelim lukom, maslacem, mlijekom i brašnom, baš kao špinat, samo malo gušće da se ne razlijeva.

Odozgo stavite neki slani sir - ementaler, mozzarellu, grabancijaš, fetu ili gorgonzolu, kako kome paše. Zatim od ostatka lisnatog tijesta preko nadjeva napravite rešetke i ispečete - kaže Gabrijela. Možete dodati i medvjeđi luk pa će pita imati okus po luku ili trputac te će biti gorkasta.

Kopriva, dakle, nije samo obična biljka - ona je prava riznica ljekovitosti koja čeka da bude otkrivena i iskorištena za dobrobit svih koji se odluče zaviriti u čarobni svijet prirode, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije