Recept za Badnju večer: Bakalar na šibenski

2
Radiosarajevo.ba
Recept za Badnju večer: Bakalar na šibenski
Foto: Arhiv / Bakalar na šibenski

Tradicionalno, dan uoči Božića ili Badnjak koji obilježavamo 24. decembra je bezmesni dan.

U mnogim porodicama koje obilježavaju božićne blagdane, Badnjak je dan kada se spravljaju riblja jela, a vrsta ribe koja je posebno omiljena u Dalmaciji je bakalar.

U ribarnicama i bolje opskrbljenim prodavnicama može se kupiti suhi bakalar koji prije kuhanja iziskuje dva dana namakanja, a potom čišćenje od kostiju.

Srećom, na tržištu postoji i zaleđeni bakalar koji iziskuje mnogo manje truda.

Za Badnju večeru kojom će se večeras dočekati Božić, predlažemo vam deliciju koja se jede kašikom, a posebno je omiljena na području Šibenika - Brudet od bakalara.

Za pripremu i kuhanje potrebno vam je najviše dva sata

Sastojci:

- oko pola kilograma bakalara

- oko pola kilograma krompira

- oko 200 grama tjestenine, po mogućnosti penne rigate

- glavica luka

- glavica bijelog luka

- konzerva paradajz pelata

- šalica nasjeckanog peršuna

- šalica maslinovog ulja

- šalica bijelog vina

- kašika meda

- lovorov list

- listići suhe kadulje ili neki drugi mediteranski začin

- sol, biber

Priprema:

Odledite bakalar i 10 minuta ga kuhajte u posoljenoj vodi s dodatkom bibera, lovora i začina. Isti je postupak i ako ste suhi bakalar namočili prije dva dana - skuhajte ga.

Vodu od kuhanja sa svim začinima sačuvajte, a bakalar očistite od kostiju i usitnite na komadiće.

Na maslinovom ulju prodinstajte nasjeckani luk. Kada postane proziran, dodajte komadiće bakalara pa kratko prodinstajte.

Na to dodajte usitnjeni bijeli luk i najveći dio nasjeckanog peršuna (ostavite malo za dekoraciju).

Na ovu smjesu dodajte pelate, kratko propirjajte i poslažite krompir narezan na ploške.

Sve prelijte vodom u kojoj se bakalar kuhao i ostavite da proključa.

Dodajte penne rigate i sačekajte da proključa. Dodajte kašiku meda, prelijte čašom bijelog vina i pustite da kuha na slaboj vatri još najmanje sat vremena, a može i dulje.

U slast!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije