Recept za sarajevsku šampitu: Čarobna formula 'svega po 11' garantira uspjeh

1
Radiosarajevo.ba
Recept za sarajevsku šampitu: Čarobna formula 'svega po 11' garantira uspjeh
Foto: Screenshot / Šampita

Brz i jeftin kolač, prikladan za svaku priliku.

Riječ je o sarajevskoj šampiti, čiji je recept posljednjih dana viralan na društvenim mrežama.

Iako izgleda "grandiozno", uz malo truda može ga s puno uspjeha napraviti i onaj kome je to prvi kolač u životu. Kažu da je riječ o čarobnoj formuli 'svega po 11' koja garantira uspjeh.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Novogodišnja torta o kojoj priča internet: Ovaj recept pregledali milioni u samo nekoliko dana

Novogodišnja torta o kojoj priča internet: Ovaj recept pregledali milioni u samo nekoliko dana

Sastojci

Za kore: 

11 žumanaca
 11 kašika šećera
 11 kašika ulja
 11 kašika mlijeka
 11 kašika brašna
 malo praška za pecivo
 korica limuna

Za agdu:

22 (2x11) kašike šećera
11 kašika vode
kriška limuna

Za šaum:

11 bjelanaca
11 kašika šećera

Priprema

Na početku izmjeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuha.

Zatim odvojiti bjelance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.

Jednostavno i jeftino: Recept za mnogima omiljenu slasticu - kuglice od kokosa

Jednostavno i jeftino: Recept za mnogima omiljenu slasticu - kuglice od kokosa

Izliti smjesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od oko 200°.

U agdu dodati limun.

Zatim napraviti šaum, i to ovako: mutiti bjelanca, prvo na najmanjoj brzini miksera dvije minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.

Umućenim bjelancima dodati agdu i dobro izmutiti mikserom. Bjelanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vrijeme dok se peku kore, a posebno ih dobro umutite kad dodate agdu.

Preko kore izliti šaum, poravnajte i vratite u pećnicu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista povelik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti cca 40x30 sm!). Ako želite manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11, piše Moja Kuhinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije