... / Recept za najbolje tijesto za pizzu

23. 04. 2020. u 14:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 88

Bez dobrog tijesta nema ni dobre pizze. Za ovo će vam prefino tijesto trebati svega pola sata vremena.

Sastojci (za promjer 30-35 cm):

300 g brašna tip 00 (ili pomiješajte u istom omjeru oštro i glatko pšenično brašno)
2 prstohvata soli
180-200 ml mlake/tople vode
6 g suhog kvasca ili 12 g svježeg kvasca (plus kašičica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje kvasca)

Priprema:

Suhi (ili svježi) kvasac, kašičicu šećera, kašičicu brašna i malo toplog mlijeka dobro izmiješajte i pustite na toplom da se kvasac digne. Zatim u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijte brašno tip 00 ili pomiješano oštro i glatko brašno, dodajte mu sol i dobro izmiješajte. U brašno dodajte dignuti kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto.

Tijesto mijesite 10 minuta, sve dok ne dobijete lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si s dodavanjem brašna sve dok ne dobijete odgovarajuću teksturu tijesta). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili pa ga lagano nauljite maslinovim uljem, prekrijte i pustite da odmara najmanje 15 minuta (što duže odmara, tijesto je prozračnije).

Dok tijesto odmara, pripremite umak odparadajza.Narežite mozazarellu ili je natrgajte (ovisno o strukturi same mozzarelle).

Odmoreno tijesto još jednom premijesite pa ga stavite na papir za pečenje, nauljite ruke maslinovim uljem i rukama dobro razvucite (ili razvaljajte valjkom, ako vam je tako zgodnije) tijesto u formu kruga ili kvadrata, ovisno o plehu na kojem pečete.

Stavite tijesto na pleh na kojem ćete peći pizzu. Kistom dobro premažite tijesto maslinovim uljem, a potom i pripremljenim umakom od paradajza. Pizzu nadjenite omiljenim sastojcima i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 stepeni (ventilacija) na donju rešetku i pecite 8-10 minuta.

KOMENTARI (1)