Recept za kvrgušu: Tradicionalno bosansko jelo s modernim dodacima

/ Komentari (3)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

EkspertZaKljukusu

Koji ćafir je ovo pisao? Jaja u kljukušu batakušu? Vegeta? Ovo je glavni uzrok zašto nam ništa u ovoj državi ne ide. Kljukuša je tijesto od soli, brašna i vode. To tijesto, zavisno s koliko vode se zamijesi je FUNDAMENT za sve. "Kvrguša" ili kako mi normalni ljudi iz Krajine to zovemo BATAKUŠA je to tijesto u vodenastijom obliku (slično tijestu za palačinke) s batacima i karabatacima koji su samo površno stavljeni u nju. To MESO prije toga se mora odvojiti od kosti al' u tom omjeru da i dalje visi na kosti ALI i zauzima najveću moguću površinu, onda se stavlja u marinadu od bijelog luka (i ako hoće neko da bude moderniji mješavinu crvene paprike, đumbira u prahu kao i mješavinu 'garam masale'). Nakon toga, meso se stavlja na već u teVsiji salijevenom tijestu i stavlja se na otprilike 30tak minuta na 200°C u rernu. (Bitno je da se meso ispeče, tijesto bi trebalo već biti gotovo) Nakon otprilike 27 minuta vadi se vani i POLIJEVA se s povlakom i nakon toga vraća u rernu da 'ukuha' i dobije 'zlatnu' boju. Servira se u teVsiji i jede se samo s kašikom i sa zelenim percima crvenog luka. To je sve. Nikakve sihre za ta ne treba praviti.

Pisavina

>>Koji ćafir je ovo pisao? Jaja u kljukušu batakušu? Vegeta? Ovo je glavni uzrok zašto nam ništa u ovoj državi ne ide. Kljukuša je tijesto od soli, brašna i vode. To tijesto, zavisno s koliko vode se zamijesi je FUNDAMENT za sve. "Kvrguša" ili kako mi normalni ljudi iz Krajine to zovemo BATAKUŠA je to tijesto u vodenastijom obliku (slično tijestu za palačinke) s batacima i karabatacima koji su samo površno stavljeni u nju. To MESO prije toga se mora odvojiti od kosti al&amp;#039; u tom omjeru da i dalje visi na kosti ALI i zauzima najveću moguću površinu, onda se stavlja u marinadu od bijelog luka (i ako hoće neko da bude moderniji mješavinu crvene paprike, đumbira u prahu kao i mješavinu &amp;#039;garam masale&amp;#039;). Nakon toga, meso se stavlja na već u teVsiji salijevenom tijestu i stavlja se na otprilike 30tak minuta na 200°C u rernu. (Bitno je da se meso ispeče, tijesto bi trebalo već biti gotovo) Nakon otprilike 27 minuta vadi se vani i POLIJEVA se s povlakom i nakon toga vraća u rernu da &amp;#039;ukuha&amp;#039; i dobije &amp;#039;zlatnu&amp;#039; boju. Servira se u teVsiji i jede se samo s kašikom i sa zelenim percima crvenog luka. To je sve. Nikakve sihre za ta ne treba praviti. ka EkspertZaKljukusu<<

Pisavina

Svako misli da zna najbolje; paradoks u receptu je djumbir jer je kvrguša ili Č Cora(kako se u plodnoj i hranom bogatoj,POSAVINI zove) se nekad davno,sa djumbiro. nije ni mogla praviti ,jer ga nije bilo,a zna se kad je stigao na naše tržište i recept nema veze sa ovim starinskim jelom .

/ Najnovije