Recept za domaći hljeb koji se ne mijesi: Zamirisat će cijela kuća

0
Radiosarajevo.ba
Recept za domaći hljeb koji se ne mijesi: Zamirisat će cijela kuća
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako u svojoj kući imate osnovne sastojke kao što su brašno, so, kvasac i voda, onda još nije kasno da uživate u mirisu svježe pečenog hljeba.

Ovaj recept je savršen za sve koji nemaju mnogo vremena ili iskustva u pripremi hljeba, jer tijesto se zapravo ne mijesi – dovoljno je samo da se svi sastojci sjedine kutljačom. I da, uspjet će, jer ovaj hljeb ne može da ne uspije.

Sastojci:

  • 670 g brašna (tip 400)
  • 550 ml tople vode
  • 1 kesica suvog kvasca (10 g)
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema:

Od ukupne količine vode, u činijicu sipati 200 ml i dodati po kašičicu brašna i šećera i suhi kvasac. Dobro promiješati da se kvasac rastvori pa i ostaviti na toplom mjestu da zapjeni.

Sretna Nova, 2025. godina: Neka nam svima bude mnogo bolja nego prethodna

Sretna Nova, 2025. godina: Neka nam svima bude mnogo bolja nego prethodna

U zdjelu staviti prosijano brašno i so, pa dodati ostatak vode i kvasac. Sve dobro promiješati kutljačom kako bi se smjesa ujednačila i brašno sjedinilo sa tečnošću. Nemojte da vas iznenadi izgled smjese, koja je veoma ljepljiva - takva bi i trebalo da bude!

Kada je dobro "umiješeno" tj. kada brašno upije vodu, kutljačom sve utapkati u sredinu da koliko-toliko ima izgled lopte pa zdjelu poklopiti i ostaviti na toplom mjestu (sat vremena, a može i preko noći ukoliko nije previše vruće).

Nakon sat vremena, vidjet ćete kako su se pojavili mjehurići i tijesto je spremno za pečenje. Rernu uključiti da se grije na 230 stepeni, sa ventilatorom. Odmah u rernu ubaciti posudu sa poklopcem u kojoj ćete peći hljeb.

Dok se posuda i rerna griju, isjeći pek papir na kome će se hljeb peći - ovo je još jedan obavezan korak. Naime, smjesa je ljepljiva i vrlo teško biste izveli da hljeb prebacite u pleh bez papira. Tijesto stavite na papir pa sve zajedno prebacite u vruć pekač - pazite da se ne opečete. Gornju stranu tijesta možete blago posuti brašnom. Na taj način će hljeb, kada se ispeče, imati onaj fini, rustikalni izgled.

Poklopiti i peći na 230 stepeni pola sata, a onda otklopiti i peći dok i gornja strana ne porumeni. Pečen hljeb izvaditi iz pekača i ostaviti da se ohladi, pa tek onda isjeći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije