Recept za domaći džem od jagoda: Bez šećera i konzervansa
Sezona je jagoda, a osim u svježem izdanju, ove crvene slatkice neodoljive su i u džemu. Donosimo recept za domaći džem od jagoda koji ne sadrži ni šećer ni konzervanse, a toliko ga je lako napraviti da će uspjeti i početnicima u kuhinji
Sastojci za džem od jagoda bez šećera i konzervansa:
- 1 kg jagoda
- 60 ml limunova soka
- 3 žličice naribane korice limuna
- 70 g meda
Postupak za džem od jagoda:
1. Očišćene jagode usitniste ili ih pasirajte, a zatim ih stavite u dublju posudu.
2. Dodajte ostale sastojke: naribanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promiješajte i stavite kuhati na srednje jakoj vatri uz često miješanje.
3. Kada je smjesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuhanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju.
Džem čuvajte u hladnjaku i pojedite ga unutar dvije sedmice. S obzirom na to da ne sadrži šećer koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mjestu i ne pojede u što kraćem roku, piše Zadovoljna.dnevnik.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.