Recept za čoko kocke sa višnjama - bolje su od svake torte koju ste probali!

0
Radiosarajevo.ba
Recept za čoko kocke sa višnjama - bolje su od svake torte koju ste probali!
Foto: Pexels / Čoko kocke s višnjama

Kombinacija čokolade i višanja je već odavno provjereno dobra, a kada se tome doda i preukusan fil, dobijate savršen kolač.

Evo šta je sve potrebno za čoko kocke sa višnjama:

Potrebno je za koru:
150 g čokolade
5 jaja
150 g putera
150 g šećera
80 g brašna
ulje

Za fil:
200 g bijele čokolade
400 g slatke pavlake
kašika vanilin šećera
400 g očišćenih višanja

Za preliv:
džem od višanja za dekoraciju

Priprema:

Istopite 150 g čokolade.

Odvojite žumanca i bjelanca.

Isitnite puter na sitne komade, dodajte šećer i umutite.

Zatim u to stavite otopljenu čokoladu i sve promiješajte. U smjesu od čokolade i putera dodajte postepeno žumanca i brašno, pa promiješajte.

Posebno umutite bjelanca i šam pažljivo dodajte čokoladnoj smjesi, a zatim promiješajte. Sipajte u pleh koji ste podmazali uljem i posuli brašnom i pecite koru pola sata u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.

Izlomite bijelu čokoladu, otopite je i dodajte slatku pavlaku i vanilin šećer. Zagrijte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i ne sjedini, konstantno miješajući nekoliko minuta. Sklonite s ringle i ohlađeni fil dobro umutite mikserom. Pečenu koru presijecite horinzontalno na dva dela. Premažite jednu koru filom, pospite višnjama, zatim namažite ostatak krema, pa preklopite drugom korom.

Stavite ohlađenu poslasticu u frižider da se stegne, pa je prije služenja prelijte džemom od višanja i isijecite na kocke. Ako želite, prelijte kolač prvo čokoladnom glazurom, a preko toga stavite džem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije