Rajska kombinacija: Napravite ukusan kuglof s višnjama i ribizlama
Kuglof spada u grupu najstarijih kalupiranih kolača na svijetu. Porijeklom je iz Njemačke, a popularan je širom Starog kontinenta. Najčešće se priprema bez ikakvih dodataka, ali u nastavku pročitajte kako ovaj jednostavni kolač možete pripremiti s višnjama i ribizlama.
Sastojci:
300 g brašna
200 g šećera
1 vanilin šećer
Kora od limuna
Malo soli
Pola kesice praška za pecivo
3 jajeta
1 kašika vode
2 dcl mleka
1 dcl ulja
200 g višanja
200 g ribizli
2 kašike griza
Za premazivanje kalupa:
Malo putera
Malo brašna
Priprema:
1. Najprije pomiješajte ribizle i višnje, a zatim dodajte griz i lagano izmješajte.
2. U mikser dodajte brašno, šećer, vanilin šećer, koru od limuna, malo soli i pola kašike praška za pecivo, a zatim sve to lagano sjedinite.
3. Dodajte jaja, kašiku vode, mlijeko i ulje te mutite dok se svi sastojci ne sjedine.
4. Nakon što ste dobili finu smjesu, uzmite kalup i podmažite ga puterom i pospite brašnom.
5. Izlijte dobijenu smjesu i svuda ravnomjerno i podjednako rasporedite smjesu. Kašikom svuda podjednako rasporedite mješavinu od višanja, ribizli i griza, a potom kašikom lagano potisnite voće.
6. Šporet zagrijte na 170 stepeni i pecite kuglof oko 55 minuta. Kada se ispeče, ostavite da se ohladi i zatim ga lagano izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.