Rajska kombinacija: Napravite ukusan kuglof s višnjama i ribizlama

Radiosarajevo.ba
Rajska kombinacija: Napravite ukusan kuglof s višnjama i ribizlama
Foto: Pixabay / Kuglof

Kuglof spada u grupu najstarijih kalupiranih kolača na svijetu. Porijeklom je iz Njemačke, a popularan je širom Starog kontinenta. Najčešće se priprema bez ikakvih dodataka, ali u nastavku pročitajte kako ovaj jednostavni kolač možete pripremiti s višnjama i ribizlama.

Sastojci:

300 g brašna

200 g šećera

1 vanilin šećer

Kora od limuna

Malo soli

Pola kesice praška za pecivo

3 jajeta

1 kašika vode

2 dcl mleka

1 dcl ulja

200 g višanja

200 g ribizli

2 kašike griza

Za premazivanje kalupa:

Malo putera

Malo brašna

Priprema:

1. Najprije pomiješajte ribizle i višnje, a zatim dodajte griz i lagano izmješajte.

2. U mikser dodajte brašno, šećer, vanilin šećer, koru od limuna, malo soli i pola kašike praška za pecivo, a zatim sve to lagano sjedinite.

3. Dodajte jaja, kašiku vode, mlijeko i ulje te mutite dok se svi sastojci ne sjedine.

4. Nakon što ste dobili finu smjesu, uzmite kalup i podmažite ga puterom i pospite brašnom.

5. Izlijte dobijenu smjesu i svuda ravnomjerno i podjednako rasporedite smjesu. Kašikom svuda podjednako rasporedite mješavinu od višanja, ribizli i griza, a potom kašikom lagano potisnite voće.

6. Šporet zagrijte na 170 stepeni i pecite kuglof oko 55 minuta. Kada se ispeče, ostavite da se ohladi i zatim ga lagano izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije