Recept: Sami napravite zdravo kiselo vrhnje s tri jednostavna sastojka
Kako bi izbjegli konzervanse kojih su pune namirnice na policama trgovina, pripremite neke stvari samostalno!
U današnje vrijeme sve više ljudi počinje pripremati neke namirnice samostalno kod kuće - od početka do kraja - kako bi izbjegli konzervanse kojih su pune namirnice na policama trgovina, i sve više njih shvata da priprema hljeba, jogurta, keksa, čokolade nije uopće komplicirana, a puno je zdravija opcija, piše Real Simple.
Baš kao navedene namirnice, samostalno možete pripremiti i kiselo vrhnje - treba vam svega tri sastojka!
Ovo je dječak (9) koji je ubijen u napadu: Oglasila se majka - 'Sada si sa bakom i dedom u raju'
Sastojci:
- 1/4 šolja punomasnog mlijeka
- 1 čajnu kašiku destiliranog bijelog sirćeta
- 1 šolju slatkog vrhnja
Priprema:
1.Umutite mlijeko i sirće u jednoj zdjeli i ostavite 10 minuta da odstoji. Zatim, u teglu stavite slatko vrhnje, dodajte mješavinu mlijeka i sirćeta i dobro promiješajte. Prekrijte teglu - možete koristiti poklopac, ali i kuhinjsku krpu koju ćete stegnuti gumicom.
2.Ostavite smjesu da odstoji barem 24 sata na sobnoj temperaturi, a za još bolji rezultat možete ostaviti i 48 sati. Doći će do fermentacije i smjesa će se zgusnuti - i eto kiselog vrhnja!
3.Dobro ohladite vrhnje prije posluživanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.