Recept koji vraća u djetinjstvo: Desert bez brašna, jaja, mlijeka i masnoće, gotov za 10 minuta
![Recept koji vraća u djetinjstvo: Desert bez brašna, jaja, mlijeka i masnoće, gotov za 10 minuta](https://storage.radiosarajevo.ba/article/528798/871x540/kolac-printscreen-inastagram-12jan24.jpg?v1705041097)
Ako vam se jede nešto slatko, a bez puno kompliciranja te pritom nemate gotovo ništa pri ruci, rješenje ipak postoji. Mnoge od vas lansirat će izravno u djetinjstvo ili barem nekoliko decenija u historiju, ako ste već ušli u srednje godine.
Riječ je o slastici koja se radi skoro pa ni iz čega - sve što će vam biti potrebno su šećer, voda, gustin i aroma maline ili jagode. A rezultat, koji nosi ime crvenci, tresuljci ili potresuljci, kao što možete vidjeti iz priloženog, izgleda poprilično primamljivo.
Recept za ovaj zgodni desert pronašli smo na instagramu tanja_recepti iza kojeg stoji Tanja Đorđević. Tanja nam je rado dopustila da prenesemo njenu objavu u kojoj je primjećuje kako je ovo poslastica koja vraća u djetinjstvo. S njom su se u komentarima složili i brojni pratitelji, a mnogi od njih otkrili su da su kao djeca ovaj kolač obožavali, piše Slobodna Dalmacija.
![Navijači uzvikivali 'Kosovo je srce Srbije' na utakmici Sloga - Velež: Sudije ignorisale skandiranje](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579072/300x185/utakmica.jpg?v1739712658)
Navijači uzvikivali 'Kosovo je srce Srbije' na utakmici Sloga - Velež: Sudije ignorisale skandiranje
Sastojci:
2 litre vode
20 žlica šećera
200 g gustina
5 kapi ekstrakta jagode ili maline
![Za prste polizati: Donosimo recept za najsočnije čupavce koje ste ikad probali](https://storage.radiosarajevo.ba/article/528643/300x185/cupavci_kolaci_recept.jpg?v1704915591)
Za prste polizati: Donosimo recept za najsočnije čupavce koje ste ikad probali
Priprema:
U 1,5 l vode dodajte 20 žlica šećera i prokuhajte. Odvojeno pomiješajte gustin i pola litre vode. Kada voda sa šećerom prokuha, dodajte otopljeni gustin i promiješajte. Kuhajte 5-7 minuta uz miješanje.
Kalup u koji ćete izliti skuhanu smjesu smočite hladnom vodom. Ulijte pola, a u ostatak ubacite voćni ekstrakt, dobro promiješajte pa ulijte preko prvog sloja. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, pa stavite u hladnjak.
Po želji pospite mljevenim orasima, lješnjacima, kokosom...
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.