Recept koji će vas oduševiti: Okruglice s povrćem
Ovog četvrtka donosimo vam lagani recept za ručak, Ukoliko niste probali vegetarijanske okruglice, krajnje je vrijeme.
Sastojci:
10 dkg šampinjona,
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
40 dkg krompira,
10 dkg mrkve,
10 dkg celera,
10 dkg graška,
7 dkg putera,
5 dkg brašna,
1/4 l mlijeka,
1 jaje,
2 kašike ribanog parmezana,
1-2 kašike mrvica,
so, biber,
muškatni oraščić.
Za paniranje: 2 jaja, brašno, mrvice, ulje za prženje.
Važno je naglasiti da u recept možete staviti povrće koje volite, paprike, patlidžan, dakle ne morate se držati recepta.
Priprema:
1. Šampinjone očistite, operite, izrežite na listiće i s malo soli dinstajte na 2 dkg puetra. Krompir skuhajte, ogulite i propasirajte. Očišćenu mrkvu, celer i grašak skuhajte u malo slane vode, ocijedite i usitnite.
2. Posebno pripremite gusti bešamel na 5 dkg ugrijanog putera stavite brašno, promiješajte, zalijte mlijekom i kratko prokuhajte. Malo ohladite pa dodajte šampinjone, krompir, povrće, jaja, parmezan, mrvice i ribni oraščić. Posolite, pobiberite i dobro izmiješajte. Od dobivene smjese oblikujte okruglice pa ih uvaljajte u brašno, umućena jaja i mrvice.
3. Tako pripremljene okruglice složite jednu pokraj druge na pobrašnjeni pladanj i ostavite u zamrzivaču da se stegnu.
4. Zamrznute okruglice ispržite na vrućem ulju. Poslužite ih s umakom poželji, jogurtom ili kiselim vrhnjem.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.