Razlozi zašto je hodanje bolje od trčanja

Radiosarajevo.ba
Razlozi zašto je hodanje bolje od trčanja
Kretanje i redovno vježbanje su jako važni prije svega za zdravlje, ali i za bolju figuru. Naravno da sve ovisi o intenzitetu trčanja ili hodanja, dobi i tjelesnoj težini.

Iako su zdravstvene prednosti hodanja brojne, trebate imati na umu da je hodanje aerobna vježba nižeg intenziteta, u odnosu na trčanje. Stoga, ako vam je u cilju izgubiti suvišne kilograme, intenzitet hodanja ćete svakako morati povećati. Možete hodati brže, nositi bučice ili utege za noge, kao i koristiti ruke.

No, bez obzira na jednake zdravstvene prednosti, postoje situacije kada je hodanje zdravije od trčanja.

Hodanje, za razliku od trčanja (naročito dugotrajnog) ne stavlja imunološki sistem pod stres. Trčanje neće samo sagorjeti masno tkivo, već i mišićno. Trčanje može uzrokovati i osteoartritis. Za razliku od trčanja, hodanje ne stavlja pritisak na koljena, zglobove i kukove, a također predstavlja aerobnu tjelovježbu kojom se smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti.

Trčanje tokom vrelih ljetnih dana može biti uzrok srčanog udara, mada kretanje po takvom vremenu svakako nije preporučljivo.

Dugogodišnje trčanje može uzrokovati i nastanak nepopravljivih oštećenja hrskavice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije