Ramazan je sve bliže: Kako napraviti najbolje domaće somune
Priprema: Brašno prosijati, pa u sredini napraviti udubljenje u koje izmrvite kvasac i dodate šećer. So rasporedite uz sam rub posude. Mlakom vodom zamijesiti mekano tijesto. Miješati tako dugo dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati, oko 5-10 min. Kada ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub zdjele, pa lagano okrenite tijesto tako da sa svih strana bude u ulju. Zdjelu pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da tijesto nadolazi. Možete da ugrijete rernu na 40 stepeni i u njoj ostavite tijesto.
Kada je tijesto udvostručilo masu, lagano ga premijesite, ostavite da nadolazi opet i to ponovite još dva puta. Nakon trećeg puta, kada je tijesto uzraslo, istresite ga na brašnom posutu radnu podlogu i podijelite na 10 jednakih hrpica. Svaku hrpicu tijesta premijesite na brašnu i stavljate na kartone koje pospete obilato brašnom. Kartone možete isjeći od razne ambalaže u koje se pakuju prehrambeni proizvodi.
Nakon 10-ak minuta, tijesto rastanjite tako što šake skupite u pesnicu, pa prvim zglobovima šake blago pritiskate po tijestu do veličine koju sami želite. Ostavite još 10-ak minuta da miruje. Kartonom napravite mrežice po tijestu, zatim ga premažite žumanjcem u koje razmutite i kiselo vrhnje. Sada uzmite viljušku i tijesto izbockajte sa svih strana.
Savjet: Isprobavajući nekoliko recepata za lepinje, pekari su došli do važnog zaključka - kako god radili domaće lepinje, biće dobre sve dok je omjer tekućine u odnosu na brašno veći nego za standardna tijesta te dok je temperatura pečenja viša. Okušajte se u pravljenju lepinja po ovom receptu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.