Prvi simptomi menopauze započinju već s 30 godina: Imate li ih vi?

Radiosarajevo.ba
Prvi simptomi menopauze započinju već s 30 godina: Imate li ih vi?
Instagram / Ilustracija

Perimenopauza prijelazno je razdoblje u trajanju od 4 do 10 godina prije nego žena uđe u menopauzu, što znači da ona može početi već u tridesetim godinama.

Larisa Gavran: Uživaj biti ženom i izbori se sa menopauzom!

Mnogo mladih žena ne zna da je ovo moguće, a doktori često previde ove simptome:

Često znojenje

Ako imate valunge; nagle, intenzivne nalete vrućine u kombinaciji sa znojenjem i ubrzanim radom srca to znači da bi mogli biti u perimenopauzi. Ako vam se javljaju samo oko razdoblja mjesečnice ili uzimate antidepresive, vrućina i znoj bi mogli biti posljedica toga, piše portal Miss7zdrava.

Nesanica

Ne možete li pronaći razlog nedostatku sna, perimenopauza bi mogla biti u pitanju, pogotovo ako se znojite tokom noći.

Debljanje

Niste promijenili prehranu niti raspored i intenzitet vježbanja, a primijetili ste da nekontrolirano dobivate kilograme. To je posljedica manjka estrogena radi perimenopauze u vašem tijelu što pak potiče nakupljanje masti.

Manjak seksualne želje

Različite hormonalne promjene u vašem tijelu koje se događaju pri ulasku u menopauzu uzrokuju manjak seksualne želje, no ako nema nikakvih drugih (emocionalnih) problema u vezi, vaš odnos s partnerom neće patiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije