Prvi signali da vam je mentalno zdravlje narušeno

Radiosarajevo.ba
Prvi signali da vam je mentalno zdravlje narušeno

Potiskivanje emocija, akumulirani stres, konflikti sa kojima se suočavamo, razočaranja i neuspjesi, kao i brojni drugi uzroci mogu da dovedu do ozbiljnih psihičkih posljedica.

U današnje vrijeme veliki broj ljudi sve više žive stresnim načinom života, uz svakodnevne izazove i uz smanjenu brigu o sebi i svojim potrebama. Takav način života, je što je najgore od svega, postao jedna vrsta neizbježnog standarda i prihvatamo ga kao neminovnost.

Zbog svega toga mentalno zdravlje osoba koje duži vremenski period odolijevaju emocionalnom stresu i drugim stresnim faktorima – može da bude ozbiljno narušeno, piše Cdm.me.

Svaki pojedinac ima drugačiju energiju, hrabrost i snagu kada se pojave različite životne prepreke i kada dođe do određenih teškoća. Svako ima svoj način i kapacitete da se sa njima suoči i prevaziđe ih – neki od tih kapaciteta su jači, neki slabili…

Važno je napomenuti da nagomilani emocionalni problemi, koji vode ka aksioznosti, depresiji, socijalnoj fobiji, OCD-u (opsesivno-kompulsivni poremećaj) mogu da se riješe ukoliko reagujete na vrijeme i ne zanemarite svoje zdravlje, piše Lovesensa.

Evo koji rani signali ukazuju na narušeno mentalno zdravlje

Simptomi: želja za izolacijom od drugih, prestanak uživanja u aktivnostima koje ste ranije voljeli, kraće ili duže spavanje od uobičajenog, prejedanje ili drastično smanjen apetit, nedostatak energije, poroci, nekontrolisano iskazivanje neubičajenih emocija, zbunjenost, nagle promjene raspoloženja, demotivisanost i teškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, problemi sa koncentracijom ili pamćenjem, prevelika samokritičnost i bijes prema sebi i drugima, konstantan osjećaj nezadovoljstva.

Ukoliko osjetite neke od ovih simptoma, vrlo je važno da što prije potražite stručnu pomoć. Tretman zavisi od mentalnog stanja svakog pojedinca, pa u zavisnosti od toga biće definisano da li ćete imati kognitivno-bihejvioralnu terapiju, dijalektičko bihejvioralnu terapiju ili neki drugi vid terapije.

Važno je i da promijenite životne navike, jer stari obrasci i jesu nešto što vas je i dovelo do ovakvog stanja. Na taj način pomoćićete sebi i unaprijediti svoje mentalne kapacitete i odbrambene mehanizme. Promijenite način ishrane, više se odmarajte, pokušajte da promijenite stav i ugao posmatranja i posvetite se aktivnostima koje vas opuštaju, a smanjite na najmanji mogući minimium sve što vas dovodi u stanje stresa i anksioznosti, barem neko vrijeme.

Možda i vodeći uzrok kompromitovanog mentalnog zdravlja jeste potiskivanje emocija. Pokušajte da otvorite svoje srce, podijelite svoje tjeskobe sa osobom od povjerenja, pustite da taj vulkan emocija izađe iz vas, jer ćete se na taj način osloboditi tereta koji “kipti” u vama i traži način da se ispolji. Dopustite emocijama da se oslobode, na način na koji se vama to čini najprijatnije i najprikladnije i osjetićete ogromno olakšanje i osjećaj osobađanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije